Κόσμος

Οργή και από το ΝΑΤΟ για το πογκρόμ συλλήψεων στην Τουρκία!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα από την Τουρκία «πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου», την επομένη νέων μαζικών διώξεων εναντίον υπόπτων ως οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

«Ασφαλώς η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να διώξει αυτούς που ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αυτό οφείλει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του σε σύνοδο της ΕΕ στη Μάλτα.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες περιπου 1.120 πρόσωπα ως ύποπτα ότι ανήκουν στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος συνολικά περισσοτέρων από 3.200 προσώπων και 8.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να τα συλλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Εξάλλου παύθηκαν περισσότεροι από 9.100 αστυνομικοί, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η αστυνομία.

Αυτές οι μαζικές συλλήψεις, έκτασης πρωτοφανούς τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιήθηκαν δέκα ημέρες μετά την οριακή νίκη του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από την αντιπολίτευση.

«Η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος κλειδί για πολλούς λόγους, ιδιαίτερα εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της, στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας με όλες τις ταραχές και τη βία που παρατηρούμε εκεί, αλλά επίσης κοντά στη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ στη Μάλτα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία έχει υποστεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε κανέναν άλλον σύμμαχο δεν έχουν γίνει τόσες πολλές», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας, στην οποία η Τουρκία είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη μετά τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ – ΦΩΤΟ: REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτήθηκε ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της Washington Post Γουίλ Λιούις μετά τις μαζικές απολύσεις
Ο Τζεφ Ντ’Ονόφριο, οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας η οποία ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα εκδότη και διευθύνοντος συμβούλου στην Washington Post
Washington Post
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν στην Ουάσινγκτον στις 11 Φεβρουαρίου
Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη πρέπει να περιληφθούν ο περιορισμός των βαλλιστικών πυραύλων και το «πάγωμα» της υποστήριξης προς τον ιρανικό άξονα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Ο Τζέφρι Επστάιν εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος και ανήκε στη CIA και τη Μοσάντ»: Κατηγορίες σε αρχεία του FBI
Οι τηλεφωνικές κλήσεις Επστάιν με καθηγητή του Χάρβαρντ που μεταβιβάστηκαν στη Μοσάντ και η δημόσια απόρριψη Νετανιάχου στην υπόνοια ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ ως πράκτορας
Έγγραφα που περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τους φακέλους του Jeffrey Epstein
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι