Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ουκρανία: Πάνω από 5.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στο έδαφός της

Ουκρανία: Πάνω από 5.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στο έδαφός της
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Πάνω από 5.000 έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου έχει ξεκινήσει η Ουκρανία στο έδαφός της από την ημέρα που έγινε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή (10.4.2022) η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο «βασικός εγκληματίας πολέμου του 21ου αιώνα», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως έχουν συνολικά ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Η Βενεντίκτοβα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ (ανατολικά) κατά την οποία 52 άμαχοι μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα που αποδίδεται σε ρωσικό πύραυλο.

«Απολύτως, είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Βενεντίκτοβα, λέγοντας ότι έχει «αποδείξεις» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν απλώς να σωθούν, ήθελαν να απομακρυνθούν».

Ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε ξαφνικά χθες, Σάββατο, το Κίεβο όπου συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε την παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία.

«Αυτό που έκανε ο Πούτιν στην Μπούτσα και στο Ιρπίν, είναι εγκλήματα πολέμου που κηλίδωσαν οριστικά τη φήμη του», είπε ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στις δύο μικρές πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα που έγιναν σύμβολα των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

Είναι «πραγματικά μια μεγάλη υποστήριξη» για εμάς, είπε η Βενεντίκτοβα αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τζόνσον, την πρώτη ενός αξιωματούχου της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η εισβολή.

«Η Μπούτσα δεν έγινε μέσα σε μια ημέρα»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένας «ειδικός μηχανισμός» για να «ερευνήσει όλα τα εγκλήματα της κατοχικής δύναμης στη χώρα μας και να ασκήσει διώξεις» και πρόσθεσε πως θα λειτουργεί στη βάση μιας «κοινής εργασίας εθνικών και διεθνών ειδικών».

«Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο να οδηγήσει στη δικαιοσύνη εκείνους που εξαπέλυσαν ή συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτό τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και σε εγκλήματα εναντίον του λαού μας», είχε εξηγήσει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους επιστήμονες να μελετήσουν τα αποτελέσματα της ρωσικής προπαγάνδας η οποία, όπως είπε, προετοίμασε το έδαφος για τις θηριωδίες στην Μπούτσα.

«Η Μπούτσα δεν έγινε μέσα σε μία ημέρα. Επί πολλά χρόνια, οι ρωσικές πολιτικές ελίτ και η ρωσική προπαγάνδα υποκίνησαν το μίσος, απανθρωποποίησαν τους Ουκρανούς, έθρεψαν τη ρωσική ανωτερότητα και προετοίμασαν το έδαφος για αυτές τις ωμότητες», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter. «Προτρέπω τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν τι οδήγησε στην Μπούτσα», είπε ακόμη.

Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Κιέβου

Τουλάχιστον 1.200 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του Κιέβου, που είχε εν μέρει καταληφθεί για εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ακόμη η Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο Sky News.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε 1.222 ανθρώπους που σκοτώθηκαν μόνο στην περιοχή του Κιέβου», δήλωσε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, μιλώντας στα αγγλικά στη συνέντευξη αυτή όπου έκανε επίσης λόγο για 5.600 έρευνες που έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Βενεντίκτοβα, οι υπηρεσίες της οποίας είναι επιφορτισμένες με τον συντονισμό των υπηρεσιών προκειμένου να εξακριβωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου, δεν διευκρίνισε σήμερα αν τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν είναι μόνο άμαχοι.

Πριν από μία εβδομάδα, η Βενεντίκτοβα είχε κάνει λόγο για τα πτώματα 410 αμάχων που είχαν βρεθεί στα εδάφη που απελευθερώθηκαν στην περιοχή του Κιέβου.

Η εισαγγελέας είχε αφήσει τότε να εννοηθεί πως υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και άλλες σοροί που δεν είχαν ακόμη περισυλλεγεί και αξιολογηθεί.

Μόνο στην πόλη Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, που έχει γίνει ένα σύμβολο της θηριωδίας του πολέμου στην Ουκρανία, σχεδόν 300 άνθρωποι τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους, σύμφωνα με απολογισμό που είχαν ανακοινώσει οι ουκρανικές αρχές στις 2 Απριλίου.

ΟΗΕ: Πάνω από 4,5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει πως, αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, 4.503.954 άνθρωποι διέφυγαν από τη χώρα.

Περίπου 2,59 εκατ. έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακολουθεί η Ρουμανία, με περισσότερους από 686.000 και μετά η Ουγγαρία με τουλάχιστον 419.000.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν από τότε μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτές οι διελεύσεις συνόρων δεν καταγράφονται. Δεν καταμετρώνται επίσης όσοι επέστρεψαν στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις