Κόσμος

«Όχι» στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Η πρόταση, επί της ουσίας, καλούνται τον Μπαράκ Ομπάμα, να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, σε μία χρονιά εκλογών, κατά την οποία πιστεύεται ότι θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου να συνεχίσει τον πόλεμο. 

Πάντως, δεκάδες βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος υπερψήφισαν την πρόταση, δείχνοντας ότι το κυβερνών κόμμα είναι διχασμένο ως προς την πολιτική που ακολουθείται στο θέμα του πολέμου, ενόψει μάλιστα των εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο, για το Κογκρέσο. 

Συνολικά 65 βουλευτές, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, υπερψήφισαν την πρόταση για απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ενώ την καταψήφισαν 356 βουλευτές. Η πρόταση υπεβλήθη από τον φιλελεύθερο βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντένις Κούτσινιτς. 

Επρόκειτο για την πρώτη πρόκληση για την πλειοψηφία που διαθέτουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αφότου ο Ομπάμα έδωσε εντολή για να αναπτυχθούν άλλοι 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης των Νατοϊκών δυνάμεων για τον έλεγχο της πόλης Μαρζάχ, στην επαρχία Χελμάντ, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. 

Οι υποστηρικτές της πρότασης ανέφεραν ότι οι βουλευτές θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 1000 Αμερικανών στρατιωτών και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους. 

Από την άλλη πλευρά όσοι καταψήφισαν την πρόταση υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ δε μπορούν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν πριν διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαφυλάξει την ασφάλεια, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί οι Ταλιμπάν να δημιουργήσουν ζώνες ασφαλείας για την Αλ Κάιντα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Η αριστερή ιδεολογία και τα μηνύματα μετά τον μοιραίο πυροβολισμό
Την Τρίτη ενώπιων δικαστηρίου ο 22χρονος που αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές - Η συγκατοίκηση με τρανς άτομο και ο όρκος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δραστών παρόμοιων περιστατικών
Τάιλερ Ρόμπινσον
1
Γερμανία: Υποχώρηση για το CDU του Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – Η ακροδεξιά AfD τριπλασιάζει την εκλογική της δύναμη
Η CDU παραμένει πρώτη δύναμη αλλά με απώλειες, το SPD καταρρέει, ενώ η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί και τη βάση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1