Κόσμος

Panama Papers: “Άδικες και μεροληπτικές” οι κατηγορίες λέει η κυβέρνηση του Παναμά!

Οι κατηγορίες του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που χαρακτήρισε τον Παναμά "το τελευταίο από τα κέντρα" των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) είναι "άδικες και μεροληπτικές", απάντησε χθες η κυβέρνηση του Παναμά στον Άνχελ Γκουρία.

Σε επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, στην οποία είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, και η οποία εστάλη μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Panama Papers, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Παναμά Λουίς Μιγκέλ Ινκαπιέ σημειώνει ότι η στρατηγική του να αγνοούνται οι άλλοι και να επικεντρωνόμαστε μόνον στον Παναμά είναι άδικη και μεροληπτική.

Αντίδραση!

Η αντίδραση της κυβέρνησης του Παναμά ήλθε μόλις δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη από τις εφημερίδες σε όλον τον κόσμο του σκανδάλου φοροδιαφυγής που πήρε την ονομασία Panama Papers. Μια σειρά από έγγραφα που διέρρευσαν δείχνει πως μια δικηγορική εταιρεία, η Mossack Fonseca, της μικρής αυτής χώρας της κεντρικής Αμερικής δημιούργησε εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους για τους ισχυρούς όλου του κόσμου.

“Προφανώς, χρησιμοποιείτε την πληροφορία που προέκυψε από την πρόσφατη έκθεση που μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να αμαυρώσει τη φήμη της χώρας”, υπογραμμίζει στην επιστολή αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Παναμά.

Ο Ινκαπιέ κατηγορεί εξάλλου τον ΟΟΣΑ ότι έχει την πρόθεση “τον εξαναγκασμό για την υιοθέτηση των κανόνων του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών”, που αποτελεί έναν από τους όρους που θέτει ο διεθνής οργανισμός για να μην θεωρείται μια χώρα φορολογικός παράδεισος.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Panama Papers, η οποία έγινε την ώρα που οι αρχές των χωρών και ο ΟΟΣΑ βρίσκονται αντιμέτωποι όσον αφορά την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Ο ΟΟΣΑ κατηγορεί τον Παναμά ότι δεν συνεργάζεται επαρκώς κατά του ξεπλύματος χρήματος με την άρνησή του να παρέχει χρηματοοικονομικές πληροφορίες άμεσα.

Ο Παναμάς διαβεβαιώνει ωστόσο ότι προτίθεται να μοιραστεί τις πληροφορίες αυτές, αλλά υπό όρους, μεταξύ των οποίων η εγγύηση της τήρησης του απορρήτου των τραπεζικών συναλλαγών , που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ του.

“Οι αποκαλύψεις των Panama Papers ρίχνουν φως στην κουλτούρα και την πρακτική του (τραπεζικού) απορρήτου στον Παναμά. Ο Παναμάς είναι το τελευταίο από τα μεγάλα προπύργια των offshore, που επιτρέπει ακόμη να αποκρύπτονται κεφάλαια για να διαφεύγουν της φορολογικής αρχής και των κατασταλτικών αρχών”, δήλωσε τη Δευτέρα, επομένη των αποκαλύψεων, ο Γκουρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 18
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Γάζα: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Χωρίς ακόμη να έχει επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας ή «περιφερειακής ειρήνης», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ήδη να έχει αναδιανείμει τα διπλωματικά χαρτιά στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του η Haaretz
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Το Ισραήλ διαψεύδει κάθε κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ – Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ «περήφανος» για τις συνθήκες κράτησης των ακτιβιστών της Global Sumud Flotilla
Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των μελών του στολίσκου «Global Sumud»
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με άλλους ακτιβιστές της Global Sumud Flotilla, που κρατούνται από το Ισραήλ 3
Λιθουανία: Αερόστατα προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις – Λαθρέμποροι προσπάθησαν να περάσουν τσιγάρα από τη Λευκορωσία
Περισσότερα από είκοσι αερόστατα φορτωμένα με λαθραία τσιγάρα από τη Λευκορωσία προκάλεσαν την αναστολή των πτήσεων στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας για αρκετές ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Η πόλη Βίλνιους στη Λιθουανία