Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πάπας Φραγκίσκος: Ξοδέψτε λιγότερα αυτά τα Χριστούγεννα, δώστε αυτά τα χρήματα στους Ουκρανούς

Πάπας Φραγκίσκος: Ξοδέψτε λιγότερα αυτά τα Χριστούγεννα, δώστε αυτά τα χρήματα στους Ουκρανούς

Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε σήμερα (14.12.2022) τους ανθρώπους να ξοδέψουν λιγότερα για τις γιορτές και τα δώρα των Χριστουγέννων φέτος και να στείλουν τα χρήματα που εξοικονομούν για τον σκοπό αυτόν στους κατοίκους της Ουκρανίας για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την πείνα και το κρύο τον χειμώνα.

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος κάνει εκκλήσεις για την Ουκρανία σε σχεδόν κάθε δημόσια εκδήλωση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο, έκανε την έκκληση αυτή μιλώντας εκτός κειμένου κατά την καθιερωμένη γενική ακρόαση της Τετάρτης.

«Αδέρφια και αδερφές, σας λέω, υπάρχουν τέτοια δεινά στην Ουκρανία, τόσα μα τόσα πολλά», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή στα ιδιαίτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί τους επόμενους μήνες.

«Είναι όμορφο να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, αλλά ας μειώσουμε το επίπεδο των χριστουγεννιάτικων δαπανών. Ας περάσουμε πιο ταπεινά Χριστούγεννα, με πιο ταπεινά δώρα και ας στείλουμε ό,τι εξοικονομούμε στον ουκρανικό λαό, που το έχει ανάγκη», πρότεινε ο Φραγκίσκος προκαλώντας χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους πιστούς.

«Υποφέρουν τόσο πολύ, πεινούν, κρυώνουν και πολλοί πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές».

Οι δηλώσεις αυτές του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έγιναν την ώρα που εκατομμύρια άμαχοι που βιώνουν τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και την παροχή νερού που προκαλούν οι ρωσικές επιθέσεις με στόχο υποδομές καθώς επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

«Ας μην ξεχνάμε. Χριστούγεννα, ναι. Σε ειρήνη με τον Κύριο, ναι. Αλλά με τους Ουκρανούς στην καρδιά μας. Ας κάνουμε αυτή τη συγκεκριμένη χειρονομία γι’ αυτούς», είπε.

Ο Φραγκίσκος μίλησε την ίδια μέρα που η ουκρανική καθολική εκκλησία στη Ρώμη, η Αγία Σοφία, απηύθυνε νέα έκκληση στους Ιταλούς να δωρίσουν ρούχα και φάρμακα που εθελοντές μεταφέρουν στην Ουκρανία με φορτηγά από τον Μάρτιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις