Κόσμος

Παζάρια Τραμπ για να «πάρει» τον Καναδά: Δωρεάν η ένταξή του στον «Χρυσό Θόλο» αν γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ

Ο Τραμπ οραματίζεται ο «Χρυσός Θόλος» να αποτελεί προηγμένης τεχνολογίας, ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας έναντι πελώριου εύρους εχθρικών όπλων

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει κάτι στόχο, δύσκολα το χάνει, όπως έχουν άλλωστε σημειώσει πολλοί αναλυτές. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει τον Καναδά να γίνει «51η πολιτεία» των ΗΠΑ και ασκεί συνεχώς πέσεις.

Όπως χθες, Τρίτη (27.05.25), οπότε ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την προσάρτηση του Καναδά, διαλαλώντας πως σε τέτοια περίπτωση η χώρα θα εξασφάλιζε δωρεάν προστασία μέσω της μελλοντικής αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας που ανήγγειλε πρόσφατα πως θα κατασκευαστεί.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του αυτές ήρθαν ώρες έπειτα από την ομιλία του βρετανού μονάρχη Καρόλου Γ΄ που υπεραμύνθηκε της καναδικής εθνικής κυριαρχίας.

«Είπα στον Καναδά, που θέλει πάρα πολύ να γίνει μέρος του φανταστικού συστήματος του Χρυσού Θόλου μας, πως αυτό θα του κοστίσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια αν παραμείνει χωριστό έθνος (…) αλλά θα του κοστίσει μηδέν δολάρια αν γίνει η αγαπημένη μας 51η πολιτεία», πέταξε ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, προσθέτοντας: «εξετάζουν την προσφορά!».

Αφού επέστρεψε στην εξουσία –όπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του– ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται ανοικτά και δημόσια στην πρόθεσή του να προσαρτήσει τον Καναδά, τον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ. Παρά τη συμφωνία με τη χώρα αυτή και με το Μεξικό για το εμπόριο, εξάλλου, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέβαλε δυσβάστακτους τελωνειακούς δασμούς και προώθησε άλλα μέτρα εμπορικής φύσης σε βάρος του Καναδά.

Οι βλέψεις του Αμερικανού προέδρου μονοπώλησαν την εκστρατεία ενόψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στον Καναδά. Τις κέρδισε το Φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνι, που αντικατέστησε τον Μάρτιο τον Τζάστιν Τριντό — ο κ. Τραμπ αποκαλούσε μειωτικά αυτόν τον τελευταίο «κυβερνήτη».

Ο κ. Κάρνι, αφού ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, απέρριψε ρητά κι επανειλημμένα τις προτάσεις του κ. Τραμπ, ως ακόμα και στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όπου ξεκαθάρισε στις αρχές του μήνα ότι η χώρα του δεν θα τεθεί «προς πώληση ποτέ».

Την περασμένη εβδομάδα ο Καναδός πρωθυπουργός είπε πως διεξάγονται συνομιλίες «υψηλού επιπέδου» με τις ΗΠΑ για την πιθανή συμμετοχή του Καναδά στο σχεδιαζόμενο αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας — είναι ήδη ενταγμένος στη NORAD.

Ο κ. Τραμπ οραματίζεται ο «Χρυσός Θόλος» να αποτελεί προηγμένης τεχνολογίας, ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας έναντι πελώριου εύρους εχθρικών όπλων — διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, υπερηχητικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ, περνώντας από τα drones. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι το σχέδιο θα χρειαστεί να ξεπεράσει τεχνικές και άλλες προκλήσεις και προεξοφλούν ότι το κόστος του θα είναι πολύ υψηλότερο του ποσού των 175 δισ. δολαρίων για το οποίο έχει μιλήσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γυναίκα κάηκε με συνταγή της Μέγκαν Μαρκλ με άλατα μπάνιου και την απειλεί με μήνυση ύψους 10 εκατ. δολαρίων
«Αρχικά ένιωσα ήπιο μυρμήγκιασμα χωρίς ενόχληση. Όταν όμως το νερό κάλυψε τα πόδια και τους γλουτούς μου, ένιωσα κάψιμο και έντονη δυσφορία» περιέγραψε η γυναίκα με διαβήτη
Μέγκαν Μαρκλ 1
Η σύζυγος του δράστη στο Λίβερπουλ αναγνώρισε το αυτοκίνητό της στις ειδήσεις – Επιχειρηματίας και πατέρας τριών παιδιών ο 53χρονος που έπεσε στο πλήθος
«Απλώς δεν βγάζει κανένα νόημα. Ίσως να είχε κάποιο είδος νευρικό κλονισμό, ίσως απλώς πανικοβλήθηκε εκείνη τη στιγμή; Η οικογένεια είναι υπέροχη» λένε γείτονες της οικογένειας
Λίβερπουλ
1