Κόσμος

Πεδίο μάχης ξανά το Ρότερνταμ: Γκλοπ, σκυλιά και αντλίες νερού κατά Τούρκων διαδηλωτών [vids]

Τον χαρακτήρισαν "ο πόλεμος της τουλίπας". Η διπλωματική (άγρια) κόντρα ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία δεν λέει να κοπάσει. Και το βράδυ της Κυριακής (12.03.2017) σημειώθηκαν νέα επεισόδια ανάμεσα σε Τούρκους διαδηλωτές και την ολλανδική αστυνομία έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Με τουρκικές σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης, Τούρκοι διαδηλωτών μαζεύτηκαν ξανά έξω από το τουρκικό προξενείο, σημείο όπου και το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

Ούτε και αυτή τη φορά έλλειψε η ένταση. Η συγκέντρωση ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, με το κάλεσμα σε διαμαρτυρία να γίνεται μέσω των social media και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, η ένταση έκανε την “εμφάνισή” της αργά το βράδυ.

Οι ολλανδικές αρχές “κατέβασαν” ξανά την ειδική ομάδα καταστολής. Οι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα, μπουκάλια και πέτρες και η αστυνομία είχε ξανά μαζί της τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ έκανε και χρήση γκλοπ και αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος. 12 άτομα συνελήφθησαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν τόσο στο Άμστερνταμ όσο και στη Χάγη, αλλά εκεί οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές.

Ολλανδία και Τουρκία δεν έχουν κατεβάσει ούτε σπιθαμή τους τόνους της αντιπαράθεσης, που ξεκίνησε το Σάββατο όταν η Χάγη ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης για το αεροπλάνο που θα μετέφερε στο Ρότερνατμ τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αργότερα απαγόρευσε στην Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να μπει στο τουρκικό προξενείο, απελεύοντάς την στη Γερμανία (απ’ όπου είχε μεταβεί οδικώς στο Ρότερνταμ).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το… γνωστό του ύφος εκμεταλλεύθηκε δυο δημόσιες εμφανίσεις του, την Κυριακή, για να επιτεθεί στην Ολλανδία και την Ευρώπη γενικότερα. Μίλησε ξανά για ναζιστές, ρατσιστές και φασίστες και απείλησε τους Ολλανδούς πως θα πληρώσουν ακριβό τίμημα! Χαρακτήρισε δε την Ολλανδία… “μπανανία” και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να της επιβάλουν κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του απαίτησε από την Ολλανδία να ζητήσει συγγνώμη αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας (που την Τετάρτη 15.03.2017 έχει εκλογές), Μαρκ Ρούτε, το απέκλεισε. «Αποκλείεται να ζητήσουμε συγγνώμη, εκείνοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έκαναν. Είναι ένα αίτημα παράλογο και εντελώς αδύνατο», τόνισε.

Στην Ολλανδία η υπόθεση αυτή εκτυλίσσεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Τετάρτης, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται να κερδίζει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες ένταση μεταξύ της Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Παρόλο που πολλές εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί, ως τώρα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε λάβει την απόφαση να απαγορεύσει την έλευση Τούρκων υπουργών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και efe.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες
Μουσείο του Λούβρου: «Όταν πρέπει να γίνει γρήγορα» – Η χιουμοριστική διαφήμιση του Γερμανού κατασκευαστή του αναβατορίου της ληστείας
Η εταιρεία Böcker, της οποίας ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία του Λούβρου, αντέδρασε με χιούμορ στα social media, προβάλλοντας τις επιδόσεις του μηχανήματός της… χωρίς να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας
Ο κατασκευαστής γερανών Boecker γίνεται viral με τη χιουμοριστική διαφήμισή του μετά τη ληστεία στο Λούβρο
Ισπανία: Βρέθηκε μετά από έναν χρόνο το σώμα αγνοούμενου από τις φονικές πλημμύρες της Βαλένθια
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ισπανία, οι αρχές ανακάλυψαν μέσα στη λάσπη τη σορό ενός άνδρα που αγνοούνταν από την ημέρα της τραγωδίας
Ένας εθελοντής καθαρίζει έναν δρόμο που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες στην Ισπανία
Γάζα: Στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά ο ΠΟΥ το κόστος ανοικοδόμησης του συστήματος υγείας – Εκκενώθηκαν άρρωστα παιδιά
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιεί για μια «καταστροφική» κατάσταση στη Γάζα, όπου μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν μερικώς
Ένα ασθενοφόρο στη Γάζα