Κόσμος

Πέφτει το Μπιγκ Μπεν;

O διάσημος πύργος ρολογιού του Λονδίνου μάλλον ζήλεψε τη δόξα του κεκλιμένου πύργου της Πίζας...

Το Μπιγκ Μπέν, που έχει ύψος 96 μέτρα, έχει πάρει τέτοια κλίση που πλέον είναι ορατή και με γυμνό μάτι. Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν έγινε μια μελέτη με αφορμή την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό του Λονδίνου.

Ο πύργος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που πήρε το όνομά του από τη μεγάλη καμπάνα του, βυθίζεται ανομοιόμορφα στο έδαφος, γεγονός που του δίνει μια ελαφριά κλίση προς τα βορειοδυτικά.

Η κλίση έχει αυξηθεί από το 2003 και σήμερα φτάνει τις 0,26 μοίρες. Στο υψηλότερο σημείο του η απόκλιση από την κάθετο φτάνει περίπου το ένα μέτρο.

“Η κλίση είναι πλέον ορατή. Μπορείτε να τη δείτε αν σταθείτε στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ και κοιτάξετε ανατολικά, προς τον ποταμό. Άκουσα τουρίστες να τραβούν φωτογραφίες σχολιάζοντας : “Δεν νομίζω πως είναι εντελώς ίσιος”. Και είχαν δίκιο”, δήλωσε ο επίτιμος καθηγητής και ερευνητής Τζον Μπέρλαντ.

“Αν επιταχυνθεί θα πρέπει να κάνουμε κάτι αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει κάτι για τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε.

Πιθανολογείται, χωρίς όμως να υπάρχουν απτές αποδείξεις, ότι η κλίση του Μπιγκ Μπεν οφείλεται σε διάφορες εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, όπως η κατασκευή ενός υπόγειου γκαράζ τη δεκαετία του 1970 ή η επέκταση μιας γραμμής του μετρό.

Λόγω της κλίσης του Μπιγκ Μπεν παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και στο ταβάνι σε ορισμένα σημεία της Βουλής των Κοινοτήτων. Το Ανάκτορο του Ουεστμίνστερ, τμήμα του οποίου αποτελεί το Μπιγκ Μπεν, στεγάζει τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Διαβάστε επίσης: Οι πλούσιοι Βρετανοί εγκαταλείπουν την χώρα!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Nέο βέτο από τις ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Υπέρ τάχθηκε η Ελλάδα
Πρόκειται για την πέμπτη φορά που οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023
Λωρίδα της Γάζας
Λαοθάλασσα στην Μέκκα: Πάνω από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο στο μεγάλο προσκύνημα
Οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια τραγωδία σαν την περσινή, όταν 1.300 πιστοί πέθαναν λόγω του ακραίου καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία έφτανε τους 51,8 βαθμούς
Μουσουλμάνοι προσεύχονται το πρωί στο Μεγάλο Τζαμί κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος Χατζ στην ιερή πόλη της Μέκκας