Κόσμος

Πέθανε η «γιαγιά του Χάρι Πότερ» Ούρσουλα Λε Γκεν

Η Αμερικανίδα λογοτέχνης Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία θεωρείτο μια εκ των σημαντικότερων συγγραφέων έργων επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, γνωστοποίησε η οικογένειά της μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Πολυγραφότατη, η Ούρσουλα Λε Γκεν είχε δημοσιεύσει συλλογές διηγημάτων, ποίηση και παιδική λογοτεχνία, αλλά ήταν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έγραψε αυτά που την έκαναν διάσημη και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ απέτισε φόρο τιμής μέσω Twitter σε μια λογοτέχνιδα που κατατάσσει μεταξύ «των σπουδαιότερων»: κατά την άποψή του, η Λε Γκεν «δεν ήταν απλώς μια συγγραφέας (έργων) επιστημονικής φαντασίας», αλλά μια εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας.

Γεννημένη στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας την 21η Οκτωβρίου 1929, η Ούρσουλα Λε Γκεν ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για την επιστημονική φαντασία, αλλά αποφάσισε να πάψει να ασχολείται στην εφηβεία της, αφού θεώρησε το είδος υπερβολικά ανδροκρατικό και γεμάτο στερεότυπα.

Σπούδασε ανθρωπολογία, όπως και ο πατέρας της Άλφρεντ Λούις Κρούμπερ, εθνολόγος γνωστός για τη δουλειά του όσον αφορά τους Αμερινδιάνους. Μετά τις σπουδές της στο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, και στο Παρίσι, όπου θα συναντούσε τον σύζυγό της, τον γάλλο ιστορικό Σαρλ Λε Γκεν, άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με τη συγγραφή.

Η αρχή που άνοιξε τον δρόμο στην επιτυχία

Αποφάσισε να επιστρέψει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύθηκε το βιβλίο της Το αριστερό χέρι του σκότους, που έγινε πολύ γρήγορα κλασσικό μεταξύ των οπαδών του λογοτεχνικού αυτού είδους και άνοιξε την πόρτα για να γνωρίσει τεράστια επιτυχία.

Συνολικά έγραψε είκοσι μυθιστορήματα που εξερευνούν την ανθρώπινη φύση, τοποθετώντας τον άνθρωπο σε διαφορετικές καταστάσεις και σε διάφορα σύμπαντα. Στη σειρά μυθιστορημάτων της για το «Έπος της Γαιοθάλασσας», που άρχισε να δημοσιεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένας μαθητευόμενος μάγος μάχεται εναντίον των δυνάμεων του κακού — κάτι που θα έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα κι ένας άλλος μυθιστορηματικός ήρωας, κάποιος Χάρι Πότερ.

Όλη της τη ζωή η Λε Γκεν επέμενε να λέει πως η επιστημονική φαντασία πρέπει να πάψει να θεωρείται ήσσον λογοτεχνικό είδος.

Τα τελευταία χρόνια, το όνομά της είχε αναφερθεί αρκετές φορές στις συζητήσεις για τις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Λε Γκεν ήταν εξάλλου γνωστή για την πολιτική της στράτευση στην αμερικανική αριστερά.

Τον Φεβρουάριο του 2017, σε μια επιστολή της στην εφημερίδα The Oregonian, η Λε Γκεν απέρριπτε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα «εναλλακτικά γεγονότα», τον νεολογισμό που χρησιμοποίησε η Κελιάν Κόνγουεϊ, συνεργάτιδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και την επιστημονική φαντασία.

«Εμείς, οι συγγραφείς έργων φαντασίας, εφευρίσκουμε πράγματα», έγραφε η Λε Γκεν. «Μπορεί να το αποκαλούμε αυτό εναλλακτική ιστορία, ή εναλλακτικά σύμπαντα, αλλά δεν διατεινόμαστε ότι τα αποκυήματα της φαντασίας μας είναι “εναλλακτικά γεγονότα”», σημείωνε. Εξηγούσε ότι ο Ήλιος ανατέλλει από την ανατολή κι αυτό είναι γεγονός, και μπορεί να γράψει κανείς σε ένα έργο φαντασίας ότι ανατέλλει από τη δύση, αλλά δεν μπορεί κατόπιν να διατείνεται πως αυτό είναι «γεγονός», «εναλλακτικό» ή όχι.

«Η δοκιμασία ενός γεγονότος είναι ακριβώς πως είναι αυτό και μόνο, δεν υπάρχει καμιά “εναλλακτική” εκδοχή του», πρόσθετε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 2