Κόσμος

Πέθανε ο διευθυντής σύνταξης της Monde

Στο πένθος βύθισε τους εργαζόμενους στη γαλλική εφημερίδα ο ξαφνικός θάνατος, σε ηλικία 58 ετών, του διευθυντή σύνταξης Ερίκ Ιζραελεβίτς.

Ο Ιζραελεβίτς άφησε την τελευταία του πνοή αργά το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διευθυντηρίου του ομίλου Le Monde Λουί Ντρεϊφούς.

Ο δημοσιογράφος, με ειδικότητα στην οικονομία, ήταν επίσης αντιπρόεδρος του συμβουλίου εποπτείας των εβδομαδιαίων εντύπων Telerama και Courrier international. Είχε τεθεί επικεφαλής της Le Monde από το Φεβρουάριο του 2011.

“Ο Ερίκ αισθάνθηκε μια αδιαθεσία αργά το απόγευμα στα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας, τού προσφέρθηκε μια πρώτη βοήθεια εκεί και μετά εισήχθη στο νοσοκομείο Σαλπετριέρ όπου πέθανε τη νύχτα”, είπε χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου.

Πριν αναλάβει τα ηνία της εφημερίδας ο Ερίκ Ιζραελεβίτς έγραφε σε οικονομικές στήλες και ήταν διευθυντής Σύνταξης δύο γαλλικών οικονομικών εφημερίδων, αρχικά της Les Echos και μετά της La Tribune.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, με λαμπρές σπουδές (HEC, Centre de Formation des Journalistes, διδακτορικό στην οικονομία) άρχισε τη σταδιοδρομία του στο εβδομαδιαίο έντυπο l’ Expansion, πριν συμμετάσχει στη δημιουργία της οικονομικής εφημερίδας La Tribune.

Το 1986 εντάχθηκε στη Le Monde, όπου εκεί έμεινε σχεδόν 15 χρόνια. Ήταν κυρίως επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ και κατείχε τις θέσεις του ανταποκριτή στη Νέα Υόρκη και του αρχισυντάκτη.

Από το 2000 έως το 2008 ασκούσε καθήκοντα από θέσεις ευθύνης στην εφημερίδα Les Echos, από την οποία αποχώρησε για να επιστρέψει στην La Tribune ως διευθυντής, μετά την αντίθεσή του στην εξαγορά της εφημερίδας από τον Μπερνάρ Αρνό του ομίλου LVMH.

Οι πρώην συνεργάτες του τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εξαιρετικά ευαίσθητο και συνεσταλμένο υπογραμμίζοντας ότι ήταν προικισμένος με πραγματικό χάρισμα. “Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά ο “Ιζρά” ήταν ταυτόχρονα ένας εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος και ένας ισχυρός άνδρας”, είπε ένας δημοσιογράφος που χρόνια ήταν κοντά του.

Εργαζόταν ακατάπαυστα, είχε γράψει αρκετά βιβλία εκ των οποίων δύο για την Κίνα, τη χώρα που τον συνέπαιρνε “Όταν η Κίνα αλλάζει τον κόσμο” το 2004 και “Η κινεζική αλαζονεία” 2011 (εκδόσεις Grasset).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη “βαθιά του λύπη” για την απώλεια ενός “διακεκριμένου οικονομολόγου, ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία και ενός ανθρώπου τόσο απαιτητικού όσο και γενναιόδωρου. Η Γαλλία χάνει έναν ιδιαίτερα χαρισματικό δημοσιογράφο, που είχε το σεβασμό όλων”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

“Ερευνητικός, δεσμευμένος, αυστηρός, ο Ερίκ Ιζραελεβίτς ήταν ένα λαμπρό πνεύμα που σφράγισε τον οικονομικό Τύπο, μετά την εφημερίδα Le Monde την οποία ήξερε να καθοδηγεί στις ψηφιακές προκλήσεις. Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον Τύπο και τον κόσμο των ιδεών”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Είμαστε όλοι Εβραίοι” – Η απάντηση της Monde στην Χρυσή Αυγή

Πέντε προσωπικότητες από Γαλλία και Ελλάδα “καταρρίπτουν” το μνημόνιο – Δισέλιδο αφιέρωμα Le Monde

H Le Monde μας ειρωνεύεται και ο Ντ’ Εστέν μας λέει κατάμουτρα ότι ήταν λάθος που μπήκαμε στο ευρώ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό