Κόσμος

Πέθανε ο Πέτερ Λίντμπεργκ ο διάσημος φωτογράφος μόδας!

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο φωτογράφος μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ, γνωστός για τις μαυρόασπρες φωτογραφίες διάσημων μοντέλων.

Γερμανικής καταγωγής, αλλά γεννημένος το 1944 στην Πολωνία, ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας (Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar, Rolling Stone, Ιnterview, W, The New Yorker κλπ) και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων καθώς και σε τρια ημερολόγια Pirelli: το 1996, το 2002 και το 2017.

Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε όλες τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ.

Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις “δυνάμεις για αλλαγή”: τις γυναίκες– δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε εκατοντάδες, μοντέλα και άλλα διάσημα πρόσωπα για κάποιο εξώφυλλο ή αφιέρωμα της Vogue.

lindbergh

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλα αυτά ήταν τον Ιανουάριο του 1990 με την Λίντα Εβαντζελίστα, την Ναόμι Κάμπελ, την Σίντι Κρόφορντ, την Κρίστι Τέρλινγκτον και την Τατιάνα Πάτιτζ–όλες τότε νεαρά μοντέλα–τις οποίες για πρώτη φορά φωτογράφιζε όλες μαζί ο Λίντμπεργκ.

Τα μοντέλα του περιελάμβαναν και γαλαζοαίματους. Ο Λίντμπεργκ φωτογράφησε την Μέγκαν Μαρκλ για το εξώφυλλο του Vanity Fair στο τεύχος Οκτωβρίου του 2017.

Γνωστός για την δραστική αλλαγή των στάνταρντ της φωτογραφίας μόδας, αφαιρώντας της κάποιες φορές την υπερβολική επεξεργασία, κάποτε είχε πει: “αυτή θα πρέπει να είναι η ευθύνη των σημερινών φωτογράφων, να απελευθερώνουν τις γυναίκες, και τελικά τους πάντες, από την τρομοκρατία της νεότητας και της τελειότητας”.

Απέφευγε τα στερεότυπα και του άρεσε να φωτογραφίζει τις γυναίκες σχεδόν χωρίς καθόλου μακιγιάζ αναδεικνύοντας, αντίθετα, την φυσική ομορφιά τους.

Τον Φεβρουάριο εμφανίστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για τον ίδιο με τίτλο “Ιστορίες Γυναικών”. Ο Λίντμπεργκ είχε επίσης σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ. Λάτρης του γερμανικού κινηματογράφου και της γλυπτικής, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου και στη συνέχεια προσλήφθηκε από το περιοδικό Stern ως φωτογράφος και συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με μεγάλα ονόματα όπως ο Χέλμουτ Νιούτον και ο Γκι Μπουρντέν. Την δεκαετία του ’70, ο Λίντμπεργκ εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πεντάωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε Πούτιν και Γουίτκοφ, Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε «κανέναν συμβιβασμό» για τη διευθέτηση του πολέμου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, εξαιτίας, όπως είπε, των διαφορών στο εδαφικό
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Yuri Ushakov στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Steve Witkoff στο Κρεμλίνο
Συνελήφθη Αφγανός στο Τέξας που απείλησε να κατασκευάσει βόμβα και να σκοτώσει «άπιστους» σε live συζήτηση στο Tiktok
Ο 30χρονος Mohammad Dawood Alokozay είχε μια συζήτηση στο TikTok με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες, τους οποίους απείλησε να σκοτώσει, ενώ δηλώνοντας και υποστηρικτής των Ταλιμπάν
TikTok
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί την μουσική της – «Μην με εμπλέκετε στην απάνθρωπη ατζέντα σας»
Στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιώντας την μουσική της τραγουδίστριας, φαίνονται στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης να καταδιώκουν ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουν
Σαμπρίνα Κάρπεντερ
O Τραμπ χαρακτηρίζει «χάος» την κατάσταση για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: «Είναι δύσκολο να επιλυθεί»
«Έχω επιλύσει οκτώ πολέμους. Αυτός θα είναι ο ένατος, και οι άνθρωποι μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία για να δουν αν μπορούμε να το λύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά
Ντόναλντ Τραμπ 5
Αισιόδοξος ο Ζελένσκι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά φοβάται απομάκρυνση των ΗΠΑ
Από το Δουβλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρετίζει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον, εκφράζοντας όμως τον φόβο ότι οι ΗΠΑ μπορεί να απομακρυνθούν από τη διαδικασία
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι το Ποκρόφσκ της Ουκρανίας βρίσκεται «στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων» - Διαψεύδει το γεγονός το Κίεβο
«Οι εισβολείς προσπάθησαν για άλλη μια φορά να τοποθετήσουν τη σημαία τους σε συνοικία της πόλης» ανέφερε το διοικητήριο των ουκρανικών δυνάμεων
Πούτιν