Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Ανεβαίνουν κι άλλο οι τιμές

Πετρέλαιο: Ανεβαίνουν κι άλλο οι τιμές

Άνοδο άνω του 2% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου. Ρωσία μεγάλοι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή, που είναι μέλη του ΟΠΕΚ, ήρθαν πιο κοντά σε μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα αποθέματα αργού.

Το πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκε κατά 1,80 δολάρια το βαρέλι στο υψηλό επίπεδο των 61,86 δολαρίων πριν υποχωρήσει γύρω στα 61,50 δολάρια στις 15:35 ώρα Ελλάδας. Στην αρχή της συνεδρίασης, το μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια καθώς φαινόταν ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου ίσως να μην καταφέρουν να φθάσουν σε συμφωνία. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 1,19 δολάρια στο υψηλό των 52,68 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν σχεδόν κατά 3% χθες αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του στη Βιέννη με μία μόνο προσωρινή συμφωνία για την αντιμετώπιση των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με άλλους παραγωγούς.

Τέλος στην “βουτιά”

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει βουτιά 30% από τον Οκτώβριο καθώς η προσφορά έχει αυξηθεί και έχει επιβραδυνθεί η παγκόσμια ζήτηση.

Το Ιράν φάνηκε σήμερα να είναι το μοναδικό εμπόδιο σε μια συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι ο ντε φάκτο επικεφαλής του οργανισμού, η Σαουδική Αραβία, αντιτίθεται στις εξαιρέσεις στη συμφωνία που ζητά το Ιράν, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πηγή στο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι το Ιράν έδωσε το πράσινο φως στον ΟΠΕΚ να μειώσει τη συνολική του παραγωγή κατά περίπου 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το 2019. Ο ΟΠΕΚ θέλει οι παραγωγοί εκτός του οργανισμού να συμβάλουν με πρόσθετες μειώσεις της τάξης των 0,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, δήλωσε η πηγή.

Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει τη στήριξη της Ρωσίας, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, για τις μειώσεις της παραγωγής. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ επέστρεψε σήμερα στη Βιέννη αφού συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πηγή από το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει με μείωση της τάξης των 200.000 βαρελιών την ημέρα.

Σύμφωνα με αναλυτές θα χρειαστεί μια μεγάλη μείωση για να αντισταθμιστεί η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών και η συνεισφορά της Ρωσίας θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις