Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Πίτσμπεργκ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας! Ποια ήταν τα θύματα του μακελειού στη συναγωγή

Πίτσμπεργκ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας! Ποια ήταν τα θύματα του μακελειού στη συναγωγή
Φωτογραφία Reuters

Ο μακελάρης του Πίτσμπεργκ, ο 56χρονος νεοναζί Ρόμπερτ Μπόουερς “ονειρευόταν” να σκοτώσει “όλους τους Εβραίους”. Όταν το πρωί του Σαββάτου (27.10.2018) μπήκε οπλισμένος στη συναγωγή Tree of Life στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ θέρισε 11 ζωές.

Ανάμεσα στα 11 θύματα του μακελάρη νεοναζί είναι μια 97χρονη γυναίκα, δυο αδέρφια και ένα ζευγάρι. Άνθρωποι που ήθελαν απλά να παραστούν σε μια λειτουργία αλλά το νήμα της ζωής τους κόπηκε άγρια και βίαια μέσα στη συναγωγή. Το μακελειό στο Πίτσμπεργκ είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση με θύματα Εβραίους στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το πρωί της Κυριακής, σχεδόν 24 ώρες μετά τη σφαγή, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις ηλικίες των θυμάτων, των οκτώ ανδρών και των τριών γυναικών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη συναγωγή. Το νεότερο σε ηλικία θύμα ήταν 54 ετών και η πιο ηλικιωμένη η 97χρονη Rose Malinger. Μεταξύ των νεκρών τα αδέρφια Cecil και David Rosenthal και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, η 84χρονη Bernice και ο 86χρονος Sylvan Simon.

Τα ονόματα και οι ηλικίες των θυμάτων

Joyce Feinberg 75
Rich Gotfrie 65
Rose Malinger 97
Jerry Rabinowitz 66
Cecil Rosenthal 59
David Rosenthal 54
Bernice Simon 84
Sylvan Simon 86
Daniel Stein 71
Melvin Wax 88
Irving Youngner 69.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι αστυνομικοί. Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τρεις άλλοι -μεταξύ των οποίων, δύο αστυνομικοί- είναι σε σταθερή κατάσταση. Ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς δέχθηκε ιατρική φροντίδα και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Όταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, ο δράστης του μακελειού ωρυόταν πως όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν γιατί ευθύνονται για γενοκτονία σε βάρος του λαού του (!). Τις αντισημιτικές του απόψεις και το μίσος του δεν το έκρυβε. Το έκανε σαφές μέσα από τις αναρτήσεις του στο Gab, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλές στην ακροδεξιά των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βασικός ύποπτος της δολοφονικής επίθεσης στη συναγωγή στο Πίτσμπεργκ είχε κι άλλους συνεργάτες, δήλωσε ο εισαγγελέας Σκοτ Μπρέιντι.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Τζόουνς δήλωσε ότι το αιματηρό ξέσπασμα του δράση πρέπει να διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Σύμφωνα με τον Τζόουνς, πτώματα εντοπίστηκαν σε τρεις διαφορετικούς χώρους εντός της συναγωγής.

Ακόμη δεν είναι γνωστό γιατί ο Μπόουερς επέλεξε τη συγκεκριμένη συναγωγή.

Έπεσαν πολλοί πυροβολισμοί και υπάρχουν κάλυκες παντού” δήλωσε ο Καρλ Γουίλιαμς, ιατροδικαστής από την αστυνομία της τοπικής κομητείας.

Παραλήρημα στο… “twitter” των ακροδεξιών

Μετά το μακελειό, το συγκεκριμένο μέσο υποχρεώθηκε σε διακοπή των δραστηριοτήτων του. Το Gab, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 στο πρότυπο του Twitter, ανακοίνωσε ότι η Joyent, η εταιρεία που του παρείχε πρόσβαση στο Ίντερνετ, σταματάει τις υπηρεσίες της από αύριο, Δευτέρα.

Επίσης η Paypal ανακοίνωσε ότι αποκλείει το Gab από τις υπηρεσίες της πληρωμών στο Διαδίκτυο λόγω της ρητορικής του μίσους που εκφράζεται μέσα από τις αναρτήσεις.

“Το Gab θα τεθεί μάλλον εκτός υπηρεσίας για εβδομάδες εξαιτίας αυτού”, αντέδρασαν οι διαχειριστές του με ανάρτησή τους στο Twitter. “Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του ατόμου στο Διαδίκτυο για όλους. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Τα παραδοσιακά μέσα δεν μπορούν να μας σταματήσουν”, ανέφεραν.

Το σύνθημα του Gab, “όλοι καλοδεχούμενοι για να εκφραστούν ελεύθερα”, του στοίχισε το γεγονός ότι προσέλκυσε προσωπικότητες που πρόσκεινται στην ακροδεξιά και ήταν ανεπιθύμητα πρόσωπα στο Twitter.

Λίγο μετά την επίθεση, το Gab ανακοίνωσε ότι το όνομα Ρόμπερτ Μπάουερς αντιστοιχεί σε αυτό ενός χρήστη του και ότι έκλεισε αμέσως τον λογαριασμό του. Στην ανακοίνωσή του, το Gab υπογράμμισε επίσης ότι έχει “μηδενική ανοχή” στη βία και την τρομοκρατία και εξέφρασε “τη λύπη και τον αποτροπιασμό” του για τη σφαγή στο Πίτσμπεργκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις