Κόσμος

“Πλήγμα” στη Μέρκελ! Καταργείται επίδομα στους γονείς που μένουν σπίτι!

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε σήμερα ως παράνομο ένα επίδομα που χορηγείται στους γονείς που μένουν στο σπίτι για να φροντίσουν τα μικρά παιδιά τους, καταφέροντας ένα πλήγμα στο αδελφό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία, το οποίο είχε πρωτοστατήσει στην υιοθέτηση αυτού του μέτρου.

Περισσότεροι από 455.000 γονείς, κυρίως γυναίκες, που φροντίζουν τα ηλικίας ενός ή δύο ετών παιδιά τους στο σπίτι, διεκδικούν το “επίδομα εστίας” το οποίο ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά παιδί τον μήνα. Θεσπίστηκε πριν από δύο χρόνια από τον προηγούμενο συνασπισμό της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει το επίδομα αυτό στην παρούσα μορφή του

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μοιράζονται την εξουσία με τον συντηρητικό συνασπισμό της Μέρκελ, θέλουν αυτά τα χρήματα να ανακατευθυνθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Όμως η καθολική στην πλειονότητά της Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας είναι πιθανό να αναζητήσει έναν άλλο τρόπο ανταμοιβής των γονιών που μένουν στο σπίτι, πιθανόν σε περιφερειακό επίπεδο.

Αποφαινόμενο έπειτα από προσφυγή του κρατιδίου του Αμβούργου, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία να εγκρίνει έναν νόμο για τη χορήγηση του επιδόματος, η οποία ανήκει μάλλον στη δικαιοδοσία των 16 γερμανικών κρατιδίων.

Το βασικό επιχείρημα του Αμβούργου ήταν πως η χορήγηση του επιδόματος διαιωνίζει τις ανισότητες και πως είναι άδικο επειδή οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο δεν λαμβάνουν ένα αντίστοιχο άμεσο επίδομα, αν και τα ίδια τα νηπιαγωγεία είναι επιχορηγούμενα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 5
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος