Κόσμος

Πλημμύρες στην Ισπανία: Απέραντο νεκροτομείο η Βαλένθια, 205 οι νεκροί – Σε λίγα λεπτά οι δρόμοι έγιναν χείμαρροι

Δεν έχει τέλος ο θρήνος και η οργή για την αδιανόητη τραγωδία που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Ισπανία. Οι χειρότερη καιρική καταστροφή που έχει ζήσει εδώ και 50 χρόνια η Ευρώπη, αφήνει πίσω της 205 νεκρούς. Οι περισσότεροι (202) στη Βαλένθια και ο απολογισμός είναι μόνο προσωρινός.

Η φράση «νεκροτομείο η Βαλένθια», δυστυχώς, δεν είναι μια δημοσιογραφική υπερβολή για την ανείπωτη τραγωδία στην Ισπανία. Διασώστες έστησαν σήμερα (01.11.2024) προσωρινό νεκροτομείο σε συνεδριακό κέντρο της πόλης και πάσχιζαν να φθάσουν στις αποκομμένες περιοχές, ενώ άλλοι έπαιρναν βενζίνη από παρατημένα αυτοκίνητα για να δώσουν ρεύμα σε σπίτια!

Εκτός από τους 202 νεκρούς στη Βαλένθια, από τις φονικές πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι, στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και στην Ανδαλουσία. Στη Βαλένθια «υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πτώματα στα σπίτια τους», λένε κάτοικοι της πόλης. Ανάμεσα στα θύματα της θεομηνίας και ο πρώην ποδοσφαιριστής της Βαλένθια, Χοσέ Καστιγιέχο. 

Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει πλέον τους 209 που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στη Ρουμανία το 1970. Οι πλημμύρες που έπληξαν την Πορτογαλία το 1967 στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 500 ανθρώπους.

valencia floods

valencia floods valencia floods valencia floods

Τα 20 λεπτά που άλλαξαν τα πάντα

Εδώ και μερικές ώρες έχει ανέβει στα social media το βίντεο που τράβηξε από μπαλκόνι πολυκατοικίας στο προάστιο Benetússer της Βαλένθια κάτοικος της περιοχής. Καταγράφει σε ένα ιδιότυπο timelapse πως έγιναν όλα…

Αρχικά, η ώρα είναι 19:17. Ο δρόμος κάτω από το σπίτι είναι άδειος και φυσάει. Τίποτα δεν προμηνύει τα όσα θα επακολουθήσουν. Στις 19:33, ο δρόμος έχει γεμίσει αυτοκίνητα και είναι μποτιλιαρισμένος και πέντε λεπτά μετά φαίνεται ότι θα βρέξει!

Στις 19:40 (δυο λεπτά μετά!) οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Στις 19:50 η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Στις 20:00, μόλις 20 λεπτά αργότερα, τα αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα νερά και σαν καρυδότσουφλα έχουν πέσει το ένα πάνω στο άλλο.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο 

 

Αναζητούν επιζώντες, φόβοι για νέα κακοκαιρία

Στην κατεστραμμένη Βαλένθια, 500 στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί αναζητώντας αγνοουμένους και προσφέροντας βοήθεια σε επιζώντες της καταιγίδας, ενώ νέα προειδοποίηση για τις καιρικές συνθήκες εκδόθηκε στην Ουέλβα της νοτιοδυτικής Ισπανίας.

Ο αριθμός των νεκρών πιθανόν θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς αγνοούνται ακόμα δεκάδες άνθρωποι, έχει προειδοποιήσει ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής.

Καθώς περίπου 75.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι πυροσβέστες αντλούν βενζίνη από αυτοκίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί στους δρόμους για να θέσουν σε λειτουργία γεννήτριες σε μια προσπάθεια να προμηθεύσουν ρεύμα στα σπίτια.

valencia floods

«Πηγαίνουμε από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ψάχνοντας για βενζίνη», είπε πυροσβέστης που είχε ταξιδέψει στη Βαλένθια από την Ανδαλουσία για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Στο Αλφαφάρ, προάστιο της Βαλένθια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, διασώστες σκαρφάλωναν πάνω από τα αυτοκίνητα που είχαν στοιβαχτεί στους στενούς δρόμους ενώ οι κάτοικοι, που έσερναν καρότσια σούπερ μάρκετ μέσα στις λάσπες, περνούσαν δίπλα από ένα σκάφος που παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε σε ένα σταυροδρόμι.

valencia floods valencia floods valencia floods

«Όλα έχουν καταστραφεί, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, αυτοκίνητα», δήλωσε η Πατρίθια Βιλάρ, κάτοικος της περιοχής.

Εθελοντές με σκούπες, σφουγγαρίστρες, φτυάρια και κουβάδες βοηθούσαν τους κατοίκους να καθαρίσουν τις γειτονιές τους από τη λάσπη και τα φερτά υλικά. Άλλοι κουβαλούσαν τσάντες καθώς αναζητούσαν τρόφιμα και νερό.

valencia floods

valencia floods valencia floods valencia floods

Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν ότι έστησαν προσωρινό νεκροτομείο στο συνεδριακό κέντρο Feria Valencia στα περίχωρα της πόλης, με τις πρώτες σορούς να φθάνουν εκεί νωρίς σήμερα το πρωί.

Φωτογραφίες Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί
Ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους 12 νεκρούς του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - «Είχαμε προειδοποιήσει την Αυστραλία για αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου
«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο, οι προσευχές μας είναι με τα θύματα της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται στον τόπο ενός περιστατικού πυροβολισμού στην παραλία Bondi Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
35
Συγκλονίζουν τα βίντεο από το αιματοκύλισμα σε παραλία στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε και βαν με εκρηκτικά
Μεταξύ των 29 τραυματιών υπάρχουν και παιδιά - Δείτε τα 9 λεπτά του τρόμου στην πολυσύχναστη παραλία του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής και έναν από τους δράστες να πέφτει νεκρός
Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία
19