Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ειδικός στόχος» οι Ρώσοι στρατιώτες που απειλούν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ειδικός στόχος γίνονται από την Ουκρανία οι Ρώσοι στρατιώτες που ανοίγουν πυρ εναντίον του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης ή τον χρησιμοποιούν ως βάση, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι χτες το βράδυ (13.08.2022).

«Κάθε Ρώσος στρατιώτης που είτε πυροβολεί εναντίον του σταθμού είτε πυροβολεί χρησιμοποιώντας το σταθμό για κάλυψη, πρέπει να καταλάβει ότι γίνεται ειδικός στόχος για τους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών μας, για τις ειδικές υπηρεσίες μας, για το στρατό μας», δήλωσε το Σάββατο, σε ομιλία του, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επανέλαβε επίσης ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το σταθμό για πυρηνικό εκβιασμό.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμού της πυρηνικής εγκατάστασης στη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το σταθμό στα πρώτα στάδια του πολέμου.

Ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «πλήττει το τμήμα του πυρηνικού σταθμού στο οποίο παράγεται η ενέργεια που τροφοδοτεί τη νότια Ουκρανία».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιδιώκει να επιθεωρήσει το σταθμό, έχει προειδοποιήσει για μια πυρηνική καταστροφή, αν δεν σταματήσουν τα πυρά. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου ή στους αντιδραστήρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση στη Ζαπορίζια, την οποία εξακολουθούν να λειτουργούν ουκρανοί τεχνικοί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αμφιλεγόμενος Τσάρλι Κερκ: Το κίνημα MAGA και οι εμπρηστικές δηλώσεις για τρανς, αφροαμερικανούς και αμβλώσεις
Ο Κερκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές του 2024, πείθοντας μεγάλο μέρος των νεαρών ψηφοφόρων να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
Τσάρλι Κέρκ 9
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελεί ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα επειδή παρακολουθούν ξένες ταινίες
Έκθεση-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει αύξηση των εκτελέσεων στη Βόρεια Κορέα, ακόμη και για απλή παρακολούθηση ή διαμοιρασμό ξένων ταινιών και σειρών, σύμφωνα με το BBC
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν 6