Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εισαγγελική έρευνα για 26.000 υποθέσεις υπόπτων εγκλημάτων πολέμου

Η Δικαιοσύνη στην Ουκρανία ερευνά σχεδόν 26.000 υποθέσεις ύποπτων εγκλημάτων πολέμου. Δεκατρείς υποθέσεις έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί επτά ετυμηγορίες, είπε ο αρμόδιος γενικός εισαγγελέας.

Τον περασμένο Μάιο, ένας 21χρονος αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης έγινε το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε σε δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός άοπλου αμάχου.

Σήμερα το Κίεβο διερευνά σχεδόν 26.000 ύποπτες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από την 24η Φεβρουαρίου και έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 135 άτομα, δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου.

Από τους κατηγορουμένους, περίπου 15 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση στην Ουκρανία και οι υπόλοιποι 120 παραμένουν ελεύθεροι, δήλωσε ο Γιούρι Μπιλουσόφ, επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων πολέμου του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, σε συνέντευξή του στο Κίεβο.

Δεκατρείς υποθέσεις έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια και έχουν εκδοθεί επτά ετυμηγορίες, είπε.

«Ορισμένες φορές μας ρωτούν γιατί διώκουμε τέτοιους… χαμηλόβαθμους αξιωματικούς. Απλά επειδή έχουν παρουσία εδώ… Αν στρατηγοί ήταν εδώ φυσικά και μπορούσαμε να τους συλλάβουμε, σίγουρα θα διώκαμε στρατηγούς», είπε ο Μπιλούσοφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα γενέθλιά του «εθνική επέτειο» και καταργεί τις αργίες που μνημονεύουν τον αγώνα των Αφροαμερικανών
Την ημέρα των γενεθλίων του, 14 Ιουνίου, οι Αμερικάνοι θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν όλα τα εθνικά πάρκα της χώρας - Δεν θα ισχύει όμως πια το ίδιο για τις αργίες που είναι αφιερωμένες στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών
Ντόναλντ Τραμπ
Σκάφος αναψυχής που βούλιαξε πριν 2.000 χρόνια βρέθηκε στον βυθό της Αλεξάνδρειας
Οι επόμενες έρευνες στην καρίνα του πλοίου «θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή, τη θρησκεία, την πολυτέλεια και τη διασκέδαση στις πλωτές οδούς της αρχαίας Αιγύπτου κατά τη ρωμαϊκή εποχή»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS