Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γνωρίστε τα «rich kids» του Κρεμλίνου – Γιατί τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γνωρίστε τα «rich kids» του Κρεμλίνου – Γιατί τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου μετά τη ρωσική εισβολή, οι χώρες από όλο τον κόσμο ανακοινώνουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επιβάλλονται ακόμη και κατά των παιδιών των ολιγαρχών της Μόσχας, του Ντμίτρι Πέσκοφ, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πιο συγκεκριμένα, στο έκτο πακέτο κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρώπη κατά της Ρωσίας, περιλαμβάνονται τόσο ο Πατριάρχης Κύριλλος όσο και η σύζυγος, η κόρη και ο ένας γιος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά των κορών του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και της οικογένειας του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ειρωνικό είναι πως οι αξιωματούχοι της Μόσχας, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι τον πιο χαμηλόβαθμο, καταδικάζουν για «ρωσοφοβία» και εναντιώνονται στις χώρες που μένουν τα παιδιά τους για σπουδές, δουλειές και γενικότερα μια ζωή γεμάτη χλιδή.

«Τα πλούσια παιδιά του Κρεμλίνου»

Αυτά είναι τα παιδιά του Κρεμλίνου, οι γόνοι των Ρώσων ολιγαρχών, που ζουν σε έναν κόσμο με ιδιωτικά τζετ, πολυτελή παριζιάνικα διαμερίσματα, αυστριακές διακοπές για σκι και εκπαίδευση σε ελίτ πανεπιστήμια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, οι γονείς τους διατηρούν μια εξαιρετικά χλιδάτη ακίνητη περιουσία στις πιο αποκλειστικές λεωφόρους των πρωτευουσών της Ευρώπης. Τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με επώνυμα φορέματα και δεξιώσεις με κόκκινα χαλιά. 

Ενώ οι γονείς τους επικρίνουν δημόσια τη Δύση, τα παιδιά τους μεγαλώνουν στις ίδιες τις χώρες των οποίων τις κοινωνίες ισχυρίζονται ότι απορρίπτουν. «Πρόκειται για ακραία υποκρισία», τονίζει στο CNN ο Daniel Treisman, καθηγητής που ειδικεύεται στη ρωσική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

«Μπορεί να μην βλέπουν καν την αντίφαση στα λόγια τους», σημειώνει και προσθέτει ότι «πιστεύουν ότι υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά γιατί αυτό να επηρεάσει τα σχέδια για την εκπαίδευση της κόρης τους ή την τοποθεσία των εξοχικών τους;».

«Το να στέλνουν τα παιδιά τους σε δυτικές χώρες δείχνει την πρακτική πλευρά των ολιγαρχών», δηλώνει στο UsaToday η Usha Haley, ειδική στις ανερχόμενες αγορές, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι του Πούτιν δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα.

«Δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά μπορούν να ξεφύγουν σε κάποιο βαθμό από τη… λαβή του Πούτιν, αλλά θα μπορούσαν επίσης να γίνουν αγωγοί για επενδύσεις και πληροφορίες στη Δύση. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με τρόπους απόκρυψης χρημάτων στο εξωτερικό και ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις σε περίπτωση που ο εκάστοτε ολιγάρχης και η οικογένειά του πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία βιαστικά», σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα παιδιά έγιναν δέκτες των κυρώσεων. Ποια είναι, λοιπόν, τα παιδιά του Κρεμλίνου;

Elizaveta Peskova

Η Elizaveta Peskova είναι h κόρη του Ντμίτρι Πεσκόφ, αναπληρωτή επιτελάρχη και επικεφαλής εκπρόσωπο του Κρεμλίνου και του Πούτιν, από τον δεύτερο γάμο του. Η 24χρονη χρησιμοποιεί το «Λίζα» στα social media, όπου έχει δηλώσει πολλές φορές δημόσια ότι τάσσεται κατά του πολέμου, έχοντας μια ιδιαίτερα προσεγμένη σελίδα στο Instagram με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους.

Η ίδια άρχισε να παρακολουθεί την Ecole des Roches στο Παρίσι το 2010, σύμφωνα με την Washington Post, και έκανε πρακτική άσκηση ως γραμματέας στην πολυτελή μάρκα μόδας, Louis Vuitton, και στον Aymeric Chauprade, ακροδεξιό νομοθέτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2019. Πήρε πτυχίο μάρκετινγκ από μια γαλλική σχολή επιχειρήσεων.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elizaveta Dmitrievna (@lisa_peskova)

Το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που ιδρύθηκε από τον αντίπαλο του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, το 2011, ανακάλυψε ότι η 24χρονη κόρη του Πεσκόφ και η μητέρα της αγόρασαν ένα διαμέρισμα σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Παρισιού, αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2016, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Nikolay Choles

Ο Nikolay Peskov ή Choles είναι ο γιος του Ντμίτρι Πέσκοφ που έγινε δέκτης των κυρώσεων της Δύσης. Χρησιμοποιεί το όνομα του πατριού του, από όταν μετακόμισε στη Βρετανία μαζί με τη μητέρα του, την πρώτη γυναίκα του εκπροσώπου του Κρεμλίνου.

Μετακόμισε εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά επέστρεψε στη Ρωσία πριν από περίπου μια δεκαετία για να υπηρετήσει στο στρατό, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. 

Ο Ναβάλνι έγραψε ότι ο Choles «είναι ένα παράδειγμα του πώς στη Ρωσία, όπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπου το 70% των κατοίκων ονειρεύεται μισθό 45.000 ρούβλια, μπορείτε να ζήσετε τέλεια με ό,τι ζητάει η καρδιά σας, μαζί με την ελίτ χωρίς να κάνετε ΤΙΠΟΤΑ. Και αν το κάνετε, τότε κάθεστε στο λαιμό του φορολογούμενου».

Ο γιος του Πεσκόφ φέρεται να είναι άνεργος, αλλά ταξιδεύει με ιδιωτικά τζετ, σύμφωνα με το CNN. Έχει διαπράξει τουλάχιστον 116 τροχαίες παραβάσεις, σύμφωνα με το blog του Ναβάλνι, ο οποίος γράφει, επίσης, ότι δεν πληρώνει διατροφή για την κόρη του αλλά διατηρεί ένα διαμέρισμα 25-30 εκατομμυρίων ρουβλίων στο κέντρο της Μόσχας από το 2017.

Polina Kovaleva

Η Κοβάλεβα είναι η «θετή κόρη» του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι γονείς της δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Σε ηλικία 21 ετών, η Kovaleva αγόρασε ένα διαμέρισμα 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη συνοικία Kensington στο Λονδίνο, σύμφωνα με το blog του Ναβάλνι και εγγράφηκε στο Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το CNN.

Ekaterina Vinokurova

Η 39χρονη κόρη του Λαβρόφ, Ekaterina Vinokurova, έζησε στη Νέα Υόρκη για 17 χρόνια και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Columbia, σύμφωνα με το CNN. Η Vinokurova είναι κάτοχος πτυχίου από το London School of Economics και στόχος των κυρώσεων της Δύσης.

Ksenia Frank και Natalya Browning

Στο στόχαστρο των κυρώσεων βρέθηκαν και οι κόρες του Gennady Timchenko, στενού συμμάχου του Πούτιν και ιδιοκτήτη της Transoil, του μεγαλύτερου ιδιωτικού φορέα εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων στη μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών στη Ρωσία.

Η 37χρονη Frank, η μικρότερη κόρη του Timchenko, είναι πολίτης της Φινλανδίας και ζει στην Ελβετία με τον σύζυγό του Gleb Frank, σύμφωνα με το Bloomberg. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου σπούδασε γαλλικά και φιλοσοφία και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Transoil. Έλαβε MBA στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD, το πανεπιστήμιο του συζύγου της, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.

Η 43χρονη Browning, είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Timchenko (ένας γιος, ο Ivan, γλίτωσε τις κυρώσεις, σύμφωνα με το Insider.) Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία, όπου φέρεται να σπούδασε αγγλική φιλολογία, σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty.

Η Μπράουνινγκ χρησιμοποιεί το επίθετο του πρώην συζύγου της, καθώς παντρεύτηκε έναν φοιτητή της Οξφόρδης ονόματι Peter Browning το 2002, σύμφωνα με το RFE/RL. Η ίδια φέρεται να ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, την Step Productions LLC, το 2010, η οποία μεταβιβάστηκε σε άλλο άτομο το 2020, σύμφωνα με το RFE/RL.

Οι κόρες του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει κρατήσει τις δύο κόρες του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ελάχιστα είναι γνωστά για αυτές. Στις κυρώσεις του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατονόμασε τις Καταρίνα Τιχόνοβα, «ηγετικό στέλεχος εταιρείας τεχνολογίας που υποστηρίζει (…) τη ρωσική αμυντική βιομηχανία» και Μαρία Βορόντσοβα, επικεφαλής προγράμματος γενετικής έρευνας που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος και «επιβλέπεται προσωπικά» από τον πρόεδρο Πούτιν.

Η επίσημη βιογραφία του Ρώσου προέδρου στο site του Κρεμλίνου αναφέρει ότι η κόρη του Μαρία γεννήθηκε το 1985, προτού η οικογένεια μετακομίσει στη Δρέσδη, στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, όπου είχε σταλεί να υπηρετήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε αξιωματικός της KGB, της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η δεύτερη κόρη του, η Καταρίνα, γεννήθηκε την επόμενη χρονιά στην ανατολικογερμανική πόλη. 

Η μοναδική φωτογραφία τους τις εικονίζει, κοριτσάκια, με παρόμοιες ενδυμασίες και τα ξανθά τους μαλλιά πλεγμένα σε κοτσιδάκια.

Στα –πολύ σπάνια– σχόλιά του γι’ αυτές κατά τη διάρκεια των ετών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκαλύψει πως οι κόρες του έλαβαν την πανεπιστημιακή τους μόρφωση στη Ρωσία, μιλάνε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες και ζουν στη Ρωσία.

Πάντως το ευρύ κοινό ελάχιστα γνωρίζει για αυτές, καθώς το Κρεμλίνο φροντίζει να κρατά την ιδιωτική ζωή του προέδρου αυστηρά στο περιθώριο της δημόσιας σφαίρας.

Σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ, η Μαρία Βορόντσοβα είναι ενδοκρινολόγος και εργάζεται σε εταιρεία ιατρικής έρευνας επικεντρωμένης σε θεραπείες κατά του καρκίνου, που συνδέεται στενά με το ρωσικό κράτος.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ακόμη πως η Καταρίνα Τιχόνοβα είναι μαθηματικός και επικεφαλής ιδρύματος επιστήμης και τεχνολογίας που συνδέεται με το σημαντικότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ρωσίας.

Υπήρξε εξάλλου επαγγελματίας χορεύτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και είχε συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες, κατά τα ίδια δημοσιεύματα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το 2019, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποφύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση όταν είχε ερωτηθεί για την αυξανόμενη επιρροή των κορών του και για τις σχέσεις τους με το ρωσικό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε αναγνωρίσει καν τότε ότι η Μαρία Βορόντσοβα και η Καταρίνα Τιχόνοβα είναι κόρες του — τις είχε αποκαλέσει απλά δυο «γυναίκες».

Χρόνια αργότερα πάντως, κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξης Τύπου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δήλωνε «υπερήφανος γι’ αυτές». «Συνεχίζουν να σπουδάζουν και να εργάζονται», θα έλεγε, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχουν «επιχειρηματικές δραστηριότητες», ούτε «πολιτικές».

Το 2020, κατά τη διάρκεια άλλης συνέντευξής του, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξηγούσε πως αποφεύγει να δίνει πληροφορίες για την οικογένειά του για λόγους «ασφαλείας», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως έχει εγγόνια, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

«Έχω εγγόνια, είμαι ευτυχής. Είναι πολύ όμορφα, πολύ χαριτωμένα. Εκτιμώ το να περνάω χρόνο μαζί τους», είχε πει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις