Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ελβετία δεν είναι ουδέτερη», δηλώνει η Ρωσία

Την πρόταση της Ελβετίας να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα (11.8.2022) ότι απέρριψε η Ρωσία, επειδή δεν τη θεωρεί πλέον ως ουδέτερη χώρα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ιβάν Νετσάγεφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε πως δεν είναι δυνατό, στην παρούσα κατάσταση, να αναλάβει η Ελβετία τον ρόλο του ενδιάμεσου με την Ουκρανία και να διατηρήσει τη μακρά διπλωματική παράδοσή της ως η χώρα επικοινωνίας μεταξύ αυτών που οι σχέσεις τους έχουν διακοπεί.

«Οι Ελβετοί ενδιαφέρονταν πράγματι κατά τη γνώμη μας για μια ενδεχόμενη εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ουκρανίας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Νετσάγεφ στους δημοσιογράφους.

«Απαντήσαμε πολύ ξεκάθαρα πως η Ελβετία έχασε δυστυχώς το καθεστώς του ουδέτερου κράτους και δεν θα μπορούσε να ενεργήσει είτε ως ενδιάμεσος είτε ως εκπρόσωπος. Η Βέρνη έχει προσχωρήσει στις παράνομες δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ουδέτερη Ελβετία υιοθέτησε σχεδόν όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ελβετικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως πως ο κύριος σκοπός της ελβετικής πρότασης ήταν η ελβετική πρεσβεία στη Μόσχα να εξασφαλίζει προξενικές υπηρεσίες για τους Ουκρανούς που ζουν στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανησυχία για την ασφάλεια του βασιλιά Καρόλου στην επερχόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, δήλωσε ότι το ταξίδι πρέπει «οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί», καθώς δεν πρέπει να επιτραπεί η βία να εμποδίσει τη συνέχιση των διπλωματικών σχέσεων
Ο βασιλιάς Κάρολος και ο Ντόναλντ Τραμπ
Η «προφητική» πρόβλεψη της Καρολάιν Λέβιτ στο δείπνο των ανταποκριτών - «Θα πέσουν πυροβολισμοί»
«Θα είναι αστεία, θα είναι διασκεδαστική, θα υπάρξουν μερικοί πυροβολισμοί που θα πέσουν απόψε στο δωμάτιο» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου λίγη ώρα πριν την επίθεση
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ λίγη ώρα πριν τους πυροβολισμούς
Οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών για τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου - «Πλήρης υποστήριξη» στον Τραμπ
«Κάθε επίθεση εναντίον των δημοκρατικών θεσμών ή εναντίον της ελευθερίας του Τύπου πρέπει να καταδικάζεται με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα», δήλωσε ο Στάρμερ
τραμπ