Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «Ωδή στη Χαρά» στην «καρδιά» του Κιέβου

Σε μια πράξη αντίστασης σε μια πλατεία του Κιέβου, μια ορχήστρα συγκεντρώθηκε σήμερα μπροστά σε ένα μικρό πλήθος για να παίξει τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πρωτεύουσα.

Η Κλασική Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου έπαιξε επίσης ένα απόσπασμα από την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, θέμα στο οποίο βασίζεται ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια μνεία στην επιθυμία της κυβέρνησης της Ουκρανίας να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να απομακρυνθεί από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν στην κεντρική πλατεία Μαϊντάν, μερικοί ανεμίζοντας σημαίες της Ουκρανίας. Χειροκρότησαν όταν τελείωσε ο εθνικός ύμνος και μια γυναίκα φώναξε “Για την Ουκρανία!”

Δείτε το βίντεο

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πρωτεύουσα από πολλές κατευθύνσεις, αν και οι σφοδρές μάχες στις γύρω περιοχές έχουν επιβραδύνει την πρόοδό τους.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν ενταχθεί σε τοπικές αμυντικές μονάδες για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και πολίτες σε ορισμένες περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο συγκεντρώνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Δείτε τις εικόνες

Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία Πόλεμος στην Ουκρανία

Το Κίεβο έχει ως επί το πλείστον γλιτώσει από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν τμήματα άλλων αστικών κέντρων, όπως το Χάρκιβ, την Μαριούπολη και το Σούμι, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν την άμυνα εν αναμονή μιας πλήρους κλίμακας επίθεσης.

Η σημερινή συναυλία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία όπου χιλιάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν το 2014 για να διαδηλώσουν ενάντια στην απόφαση του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναστείλει τις συνομιλίες με την ΕΕ και να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και το 2014 ο Γιανουκόβιτς ανατράπηκε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τη νίκη Μαμντάνι: «Ζω στη Νέα Υόρκη αλλά θέλω να φύγω – Δεν θέλω να είμαι σε κομμουνιστικό καθεστώς»
«Οι Δημοκρατικοί είναι τόσο ακραίοι που το Μαϊάμι θα γίνει το καταφύγιο για όσους δραπετεύουν από τον κομμουνισμό της Νέας Υόρκης», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump στο βήμα του «American Business Forum Miami»
8
Συνελήφθη ο Λίβυος στρατηγός Οσάμα Αλ-Μασρί για βασανισμούς μεταναστών – Είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές πριν ένα χρόνο
Ο Αλ-Μασρί είχε συλληφθεί προηγουμένως στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονία και σεξουαλική βία
Ιταλική αστυνομία
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος συνωμότησε εναντίον του
«Εμφανίστηκαν ως διά μαγείας», απάντησε για τα δεδομένα που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και δείχνουν ότι έψαχνε για το πώς σβήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Γάλλοι αστυνομικοί
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σε μια σπάνια, δικομματική επίδειξη δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν κορυφαίο αξιωματούχο ότι στελέχη υπουργείου δίνουν την εντύπωση ότι υπονομεύουν την πολιτική του Τραμπ
Λευκός Οίκος