Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρώσοι κάνουν λόγο για εκεχειρία στο Azovstal για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρωσία ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε εκεχειρία στην χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

“Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ”, έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, αυτό είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με τους ίδιους τους Ουκρανούς μαχητές, οι οποίοι έχουν οχυρωθεί μέσα σε έναν λαβύρινθο υπογείων του τεράστιου αυτού βιομηχανικού χώρου.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι άνθρωποι αναμένεται να βγουν από τη χαλυβουργία και να μεταφερθούν μακριά.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, σχεδόν 1.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 600 τραυματίες, παραμένουν ακόμη στο εργοστάσιο.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν μερικούς από τους Ουκρανούς μαχητές να φέρουν σοβαρά τραύματα.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη μεταφορά τους είτε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία είτε σε τρίτη χώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επιβεβαιώσει το βράδυ της Παρασκευής τις “πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις” για να μεταφερθούν οι βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες και το ιατρικό προσωπικό της χαλυβουργίας.

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που είχαν καταφύγει στο Αζοφστάλ, όλοι τους απομακρύνθηκαν από εκεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε συντονισμένη επιχείρηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η στρατηγική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Συγγενείς απηύθυναν έκκληση σήμερα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη να βοηθήσει να απομακρυνθούν οι υπερασπιστές της πόλης.

Η Ναταλία Ζαρίτσκαγια, η σύζυγος ενός μέλους του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ, είπε στους δημοσιογράφους: “Ο κλοιός γύρω από το Azovstal έχει σφίξει. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο.

Εναποθέτουμε την τελευταία μας ελπίδα και πιστεύουμε ότι μέσα από τις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας, μέσω του προέδρου της Ερντογάν, και της Κίνας, μέσω του προέδρου της Χι Τζινπίνγκ και του Θεού, είναι δυνατό να σωθεί το Αζοφστάλ και οι άνθρωποι που είναι εκεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Βρίσκονται στην κόλαση. Υφίστανται νέα τραύματα κάθε μέρα. Είναι χωρίς πόδια ή χέρια, εξουθενωμένοι, χωρίς φάρμακα”.

Νωρίτερα σήμερα, φιλορώσοι αυτονομιστές ανέφεραν ότι οι πρώτοι Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν και βγήκαν από τη χαλυβουργία κρατώντας λευκές σημαίες.

Η αναφορά αυτή απορρίφθηκε αργότερα από την ουκρανική πλευρά, η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την ανακοίνωση της Μόσχας ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 21
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
18
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς