Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολλανδία και Δανία θα παραδώσουν F-16 στο Κίεβο

Η Ολλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα προμηθεύσουν με βεβαιότητα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την μεταφορά τους, δήλωσε σήμερα (20.8.2023) ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την χώρα του.

Ο Ρούτε είπε ότι η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς να πει αν θα παραχωρηθούν όλα.

«Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύονται στην μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και στην ουκρανική πολεμική αεροπορία, περιλαμβανομένης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους όταν θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια τέτοια μεταφορά», είπε ο Ρούτε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Άιντχόβεν.

Μετά την ανακοίνωση του Ρούτε ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση και από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

«Συμφωνούμε στην μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους, όταν θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, αλλά δεν περιορίζονται εκεί, η επιτυχής επιλογή, δοκιμασία και εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού για τα F-16 καθώς και οι απαραίτητες άδειες, υποδομές και επιμελητειακή υποστήριξη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Ο Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική», είπε ότι ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών θα συζητηθεί «λίγο αργότερα».

Πρόκειται για την πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση αυτού του τύπου μαχητικών από την Ολλανδία και την Δανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε σήμερα στην Ολλανδία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας του μερικές μέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ολλανδία και την Δανία.

Ο Ζελένσκι θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρούτε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Τον Μάιο ο Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία σκεφτόταν σοβαρά να παραδώσει στην Ουκρανία F-16, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα είχε διαθέσιμα και πότε.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mark Rutte (@minpres)

Η Ολλανδία, μαζί με την Δανία, έχουν τους τελευταίους μήνες ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών να εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι στον χειρισμό F-16 και τελικώς να παραδοθούν στην χώρα τα μαχητικά αυτού του τύπου για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ρωσίας σε αυτό τον τομέα. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Το βασικό ζήτημα είναι τα F-16 για την Ουκρανία, για να προστατεύσουμε τον λαό μας από τον ρωσικό τρόμο. Γινόμαστε ισχυρότεροι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ζελένσκι.

Χθες Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είπε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F16 έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανόν περισσότερος χρόνος.

Ο Ρέζνικοφ επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι έξι μήνες εκπαίδευσης θεωρούνται το ελάχιστο για τους πιλότους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των μηχανικών αεροσκαφών.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Δανία και στην Ρουμανία, όπως έχουν πει αξιωματούχοι από μια συμμαχία 11 χωρών.

Η Ουκρανία, η οποία αναμένει ότι πολλές δεκάδες πιλότοι της θα εκπαιδευτούν σε αυτό τον τύπο των μαχητικών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν περιμένει πως θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει αυτό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Η Ολλανδία μπορεί να παραδώσει στην Ουκρανία F-16 καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της θα χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς F-35.

Χθες ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες για την πιθανότητα να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά τύπου Gripen.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε σοκ η Βρετανία από τη σύλληψη του Άντριου για διαρροή απόρρητων εγγράφων στον Επστάιν: «Εφιάλτης για τον Κάρολο»
Η σύλληψη του Άντριου έγινε ανήμερα των 66ων γενεθλίων του στο κτήμα Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ - Σύμφωνα με τον Guardian, ο Άντριου είναι το πρώτο ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας που συλλαμβάνεται στη σύγχρονη ιστορία - Τι ακολουθεί
Ο πρίγκιπας Άντριου
«Εκείνη μου είπε να φύγω» λέει ο ορειβάτης που άφησε τη σύντροφό του να πεθάνει από το κρύο στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Αυστρίας
Η κοπέλα έμεινε ολομόναχη στο Grossglockner για 6,5 ώρες, στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας με ύψος κοντά στα 3.800 μέτρα - Η μοιραία ανάβαση πριν από ένα χρόνο
Ο ορειβάτης που άφησε τη σύντροφό του να πεθάνει στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας
Συνελήφθη ο πρώην πρίγκιπας Άντριου για παράβαση καθήκοντος στον απόηχο του σκανδάλου Επστάιν
Ερευνώνται καταγγελίες ότι είχε διαβιβάσει εμπιστευτικά έγγραφα στον παιδόφιλο χρηματιστή - Σήμερα έχει τα γενέθλιά του και κλείνει τα 66 - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ο πρίγκιπας Άντριου
Ανανεώθηκε πριν 49 λεπτά
13