Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πόρτα – πόρτα η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ»

Η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ διεξάγεται πόρτα-πόρτα, καθώς οι Ουκρανοί μαχητές περιμένουν την παράδοση βαρέων όπλων που θα μπορούσαν να «γυρίσουν την πλάστιγγα», δήλωσε σήμερα ένας Ουκρανός διοικητής.

Ο Πέτρο Κούζικ, διοικητής του τάγματος της Εθνοφρουράς Σλόμποντα (Ελευθερία), τόνισε ότι οι οδομαχίες στη μικρή βιομηχανική πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία μαίνονται ενάντια σε αναχώματα του ρωσικού πυροβολικού που θέτουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές.

Η Μόσχα δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Κούζικ και τόνισε ότι η Ουκρανία υφίσταται σημαντικές απώλειες στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου βρίσκεται το Σεβεροντονέτσκ.

«Παλεύουμε για κάθε σπίτι και κάθε δρόμο», είπε ο Κούζικ στην κρατική τηλεόραση, περιγράφοντας μάχες στις οποίες Ουκρανοί μαχητές πέρασαν από «τυφλή άμυνα σε μικρές αντεπιθέσεις σε ορισμένες περιοχές».

«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια επιτυχία για εμάς. Περάσαμε σε αντεπίθεση και σε ορισμένες περιοχές καταφέραμε να τους απωθήσουμε κατά ένα ή δύο οικοδομικά τετράγωνα. Σε άλλες περιοχές μαχόμενοι τους εξωθήσαμε σε αποχώρηση κυριολεκτικά κατά ένα ή δύο σπίτια».

Ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία ήλπιζε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μείωναν την ένταση των πυρών του πυροβολικού όταν άρχιζαν οι οδομαχίες.

«Όταν τους οδηγήσαμε σε οδομαχίες, λειτούργησε για κάποιο χρονικό διάστημα – αυτοί (το πυροβολικό τους) δεν ήξεραν πού βρισκόμασταν και πού βρίσκονταν. Αλλά τώρα απλώς καλύπτουν τόσο τα δικά τους στρατεύματα όσο και τις μονάδες μας με πυρά πυροβολικού», είπε.

Ο Κούζικ είπε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν μια «καταστροφική» έλλειψη συστημάτων για να αντιμετωπίσουν το ρωσικό πυροβολικό και χρειάζονται «σοβαρή τεχνολογία» ή βαρέα όπλα για να αντεπιτεθούν τους Ρώσους.

Εμφανιζόμενος να αποκλείει μια απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Λισίτσανσκ, τη «δίδυμη πόλη» του Σεβεροντονέτσκ που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, ο Κούζικ είπε: «Υπάρχει εντολή να κρατήσουμε θέσεις και τις κρατάμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν – «Μόλις περάσουν 12 ώρες ο πόλεμος θα τελειώσει»
«Πιστεύω ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει για πάντα», είπε ο Τραμπ στο NBC - «Το Ιράν επιβεβαιώνει τη συμφωνία με το Ισραήλ», λέει το Reuters - Ο όρος που έθεσαν οι Ισραηλινοί και ο ρόλος του Κατάρ
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 50 λεπτά
Το Ιράν είχε ενημερώσει και τις ΗΠΑ αρκετές ώρες πριν εκτοξευτούν οι πύραυλοι στο Κατάρ
Το Εμιράτο ενημέρωσε τη νύχτα ότι ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος του, που είχε κλείσει μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της βάσης Al Udeid το Ιράν
Η αεράμυνα του Κατάρ αναχαιτίζει πυραύλους του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 27 λεπτά
«Η χρήση των αμερικανικών βάσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» λέει η Μελόνι
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης -το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- ζήτησαν εγγυήσεις ότι η Ιταλία δεν θα πάρει μέρος, με κανέναν τρόπο, στις συρράξεις
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο