Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες ηχούν ξανά σε προάστιο της Ιερουσαλήμ – Βίντεο ντοκουμέντο του newsit.gr

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες ηχούν ξανά σε προάστιο της Ιερουσαλήμ – Βίντεο ντοκουμέντο του newsit.gr

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται το Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο. 

Το Ισραήλ απαντά με βομβαρδισμούς στη Γάζα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Το προάστιο Χαντάσαντ λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ θυμίζει νεκρή πόλη.

Ο εκκωφαντικός ήχος από τις σειρήνες, όπως φαίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε το newsit.gr, καλεί τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια. Κανείς δεν κυκλοφορεί έξω. Άδειοι δρόμοι και κανένα ίχνος ζωής… 

Το πρωί της Δευτέρας το προάστιο Χαντάσαντ είχε δεχτεί επιθέσεις και το μεσημέρι ακολούθησε ο δεύτερος γύρος.  

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο»

Στο μεταξύ η Τζουλιάνα Ναχμία βρίσκεται σε ένα χωριό 6 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ. Μιλώντας στο MEGA, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη η ανησυχία για τα παιδιά της, τα οποία επιστρατεύτηκαν.

«Πριν από 10 λεπτά ακούσαμε σειρήνες κι έπρεπε να μπω στο δωμάτιο ασφαλείας. Η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δυστυχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο, τώρα έχουμε και επιδείνωση από τον βορρά».

«Ήταν όντως αιφνιδιασμός και δεν τα περιμέναμε αυτά που ακολούθησαν. Ήταν Σάββατο και γιορτή. Αυτά που ακολούθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τη γιορτή και το Σάββατο. Οι τρομοκράτες αυτοί δεν έχουν άγιο. Ακολούθησαν εικόνες που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου. Απ’ ότι καταλαβαίνω, πριν λίγες ώρες ξεκίνησε επίσημα ο πόλεμος», είπε.

Την ίδια στιγμή η Βάλια Ειρηναίου, η οποία έμενε στο Τελ Αβίβ, κατάφερε να γυρίσει στην Ελλάδα με τεράστια δυσκολία.

«Μας μετέφεραν με κίνδυνο φίλοι Ισραηλίτες. Δεν υπήρχε πρεσβεία, δεν υπήρχε τηλέφωνο, δεν είχαμε κανέναν δίπλα μας. Πήγαμε στο αεροδρόμιο και καταφέραμε να ταξιδέψουμε τη νύχτα. Έπεσαν ρουκέτες στο αεροδρόμιο ενώ ήμασταν στον αέρα», δήλωσε.

«Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά»

«Εδώ και δύο ημέρες οι βομβαρδισμοί από αεροπλάνα δεν έχουν σταματήσει», είπε στο MEGA ο Τσιλάλ Ταουφίκ, κάτοικος της Γάζας.

Όπως είπε ο ίδιος, πολλά τα σπίτια που έχουν γκρεμιστεί, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και παιδιά, ενώ η πεθερά του τραυματίστηκε από τους βομβαρδισμούς.

«Εμείς θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Να βρούμε φως, νερό, δουλειά. Αυτά ψάχνει ο κόσμος. Η Γάζα είναι κλεισμένη εδώ και 17 χρόνια και κανείς δεν την κοιτάει καθόλου. Ο κόσμος θέλει να ζει ελεύθερος, θέλει να ζει στην πατρίδα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σωτήρης Καραμίντζας με πληροφορίες από Live News 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις