Κόσμος

Πόλεμος στο Σουδάν: Η σύρραξη βυθίζει ακόμη 1,5 εκατ. παιδιά στην πείνα και «μπορεί να κρατήσει χρόνια»

Ο ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους στρατηγούς για την εξουσία που μαίνεται από τη 15η Απριλίου στο Σουδάν θα έχει βυθίσει ακόμη 1,5 εκατ. παιδιά σε κατάσταση λιμού ως τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε χθες Τρίτη (15.8.2023) η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children («Σώστε τα παιδιά»).

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής, ήδη, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στο Σουδάν, 8 εκατ. ανήλικα πείναγαν στο εν λόγω κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής, όπου το 47% του πληθυσμού (ή περίπου 23 εκατ.) είναι παιδιά.

«Είναι αδύνατο να υπερβάλλουμε όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Σουδάν. Πρόκειται για απελπιστική, οξεία κρίση για τα παιδιά. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να τα αφήσουν όλα πίσω, και τρώνε μόλις ένα γεύμα την ημέρα» αν υπάρχει κι αυτό, τόνισε ο Αρίφ Νουρ, διευθυντής της Save the Children στο Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με λιμό αυξάνεται κατά 17.000 κάθε μέρα.

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από τέσσερις μήνες ανάγκασε πάνω από 4,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφερε χθες η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σύμφωνα με τους νεότερους αριθμούς της, 3,2 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και άλλοι 1,1 εκατ. μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.

TZ  RCKVAVZCI RTRMADP  SUDAN POLITICS EDUCATION

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, κάτι εν μέρει οφειλόμενο στην σχεδόν απόλυτη παράλυση του συστήματος υγείας.

Στον πόλεμο εμπλέκονται ο στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), παραστρατιωτικοί υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, που είχαν καταλάβει μαζί την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, αλλά πλέον μετατράπηκαν σε ορκισμένους εχθρούς.

Στα πεδία των μαχών, η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο και διπλωματική πηγή τόνιζε πρόσφατα πως η σύρραξη δεν αποκλείεται «να κρατήσει χρόνια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός ανώτατος διοικητής του Βορείου Στόλου της Ρωσίας κατά τη συντριβή του An-26 στην Κριμαία
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η συντριβή του Antonov-26, που βρισκόταν σε υπηρεσία από το τέλος της δεκαετίας του 1960 και είχε χρησιμοποιηθεί και από αεροπορικές εταιρείες για την μεταφορά φορτίου
O Αλεξάντερ Οτροσένκο
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης – Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ιράν και χωρών της περιοχής συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Axios
Επιθέσεις στη Βηρυτό 7
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ