Κόσμος

Πολωνία: Κατηγορεί ανοιχτά τη Ρωσία για δολιοφθορά σε σιδηροδρομική της γραμμή – Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι

«Πρόκειται για Ουκρανούς που συνεργάζονται χρόνια με τη Μόσχα και διέφυγαν στη Λευκορωσία» αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τουσκ

Ιδιαίτερο προβληματισμό, ανησυχία αλλά και εκνευρισμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην Πολωνία η έκρηξη που σημειώθηκε χθες Δευτέρα (17.11.2025) σε σιδηροδρομική γραμμή προς την Ουκρανία, με τις αρχές να κάνουν λόγο για δολιοφθορά.

Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας στην Πολωνία μίλησαν σήμερα (18.11.2025) για την δολιοφθορά και δεν έκρυψαν ότι βάσει των ερευνών – που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη – η Ρωσία φαίνεται πως κρύβεται πίσω από το περιστατικό.

«Όλα δείχνουν πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες παράγγειλαν το σαμποτάζ στους πολωνικούς σιδηροδρόμους που προκάλεσε ζημιές σε σιδηροδρομική γραμμή σε διαδρομή προς την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου Ειδικών Υπηρεσιών.

Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος των πολωνικών υπηρεσιών ασφαλείας δημοσιοποιεί υποψίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την έκρηξη, την οποία ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «άνευ προηγουμένου πράξη σαμποτάζ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έρευνα για το συμβάν, ο εκπρόσωπος Γιάτσεκ Ντομπρζίνσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές «εξασφαλίζουν στοιχεία, συγκεντρώνουν πληροφορίες και επαληθεύουν πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα».

«Έχετε κατά νου ότι εκείνοι που έδωσαν εντολή ( για τη δολιοφθορά) και όλα δείχνουν ότι αυτοί είναι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν πάρα πολύ να ξέρουν προς ποια κατεύθυνση κινούνται οι δράσεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας», είπε.

Η κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας σήμερα (18.11.2025) το πρωί με τη συμμετοχή στρατιωτικών διοικητών, επικεφαλής υπηρεσιών και εκπροσώπου του προέδρου σχετικά με την ύποπτη επίθεση.

Οι αρμοδιότητες του υπουργού Ειδικών Υπηρεσιών περιλαμβάνουν τις μυστικές υπηρεσίες, την αντικατασκοπεία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα (18.11.2025) ότι θα θεσπιστεί το υψηλότερο επίπεδο απειλής σε ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές και θα χρησιμοποιήσει τον στρατό προκειμένου να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές.

«Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησαν να θεσπίσω το τρίτο επίπεδο απειλής, Charlie, λόγω τρομοκρατικών απειλών», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Αυτό το επίπεδο θα ισχύει σε ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές ενώ η υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού».

Ο Τουσκ είπε στους βουλευτές πως έχουν ταυτοποιηθεί δύο ύποπτοι για τη δολιοφθορά στον πολωνικό σιδηρόδρομο, προσθέτοντας πως πρόκειται για Ουκρανούς που συνεργάζονται επί μακρόν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και οι οποίοι διέφυγαν στη Λευκορωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κέιτ Μίντλετον πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια ομιλία της μετά τον καρκίνο: Συμβούλεψε επιχειρηματίες να «επενδύσουν στα παιδιά»
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον του Εργατικού Δυναμικού και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να επανεξετάσουν τους χώρους εργασίας τους και να επανακαθορίσουν τις προτεραιότητές τους
Κέιτ Μίντλετον