Κόσμος

“Πόρτα” του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην τουρκική αντιπολίτευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει στην Τουρκία τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του με έναν και μόνο σκοπό: να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και ο Ρεξ Τίλερσον θα δει τον Τούρκο πρόεδρο και μόνο αυτόν και κανέναν από τους αξιωματούχους της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Εν μέσω της διαμάχης του Ερντογάν με την Ευρώπη, η κίνηση του Τίλερσον να πάει στην Τουρκία για να δει μόνο τον πρόεδρο της Τουρκίας και κανέναν άλλο, με πρόσχημα τη Συρία, προκαλεί εντυπώσεις. Η επίσκεψη Τίλερσον θα γίνει την Πέμπτη (30.03.2017), σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Και με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν να παραμένει πάντα στο τραπέζι.

Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συμμετέχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. “Είναι ασφαλώς κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενήμεροι και ο υπουργός θα το έχει υπ’ όψιν του όσο βρίσκεται εκεί”, είπε στέλεχος του υπουργείου, αναφερόμενος σε πολιτικές ευαισθησίες πριν από το δημοψήφισμα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν από τον Ερντογάν να θέσει το θέμα του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρσι τον Ιούλιο.

Οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα εστιαστούν στην συμμαχική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που προσπαθεί να ανακαταλάβει τη Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος και να σταθεροποιήσει περιοχές από όπου οι τζιχαντιστές έχουν εκδιωχθεί, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να επιστρέψουν, υποστήριξαν αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο διάλογος των πιλότων πριν την συντριβή του αεροπλάνου της Air India - «Γιατί σταμάτησε η τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων – Αναμένεται να «ξηλωθούν» 1.350 διπλωμάτες και υπάλληλοι
Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα μιας αναδιάρθρωσης που ο Τραμπ έχει επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική»
State Department 1