Κόσμος

Πορτογαλία: Ο Κοέλιο παρουσίασε τη σύνθεση της κυβέρνησης μειοψηφίας

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο παρουσίασε σήμερα στον αρχηγό του κράτους Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα τη σύνθεση της κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας ηγείται. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα την Παρασκευή.

Ωστόσο η αριστερά, που διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ρίξει την κυβέρνηση μόλις παρουσιάσει το πρόγραμμά της, κάτι που αναμένεται να συμβεί το αργότερο δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο Πάσος Κοέλιο πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Πέμπτη αφού ο συνασπισμός του κέρδισε σε αριθμό ψήφων τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο υπέρ των αριστερών κομμάτων.
Οι Σοσιαλιστές διαπραγματεύονταν μια συμφωνία συνασπισμού με το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα τρία κόμματα επέκριναν τον πρόεδρο για τον διορισμό του Πάσος Κοέλιο ως πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον χάσιμο χρόνου.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πάσος Κοέλιο έχουν καλέσει τις τελευταίες ημέρες τους Σοσιαλιστές σε επανάληψη του διαλόγου.
Ο Πάολο Πόρτας, επικεφαλής του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού CDS-PP, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, υπουργός Οικονομικών από τα μέσα του 2013, θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό της στο νέο υπουργικό συμβούλιο, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί.
Η πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, έπειτα από μια κρίση χρέους και ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης, θα τεθεί σε κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εμανουέλ Μακρόν για Γροιλανδία: Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσες οπουδήποτε απειλείται η κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ
Στην ομιλία του στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, ο Γάλλος πρόεδρος αανακοίνωσε πρόσθετη αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ
Ο Εμανουέλ Μακρόν