Κόσμος

Πούτιν: Η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι για εγκλήματα άλλων.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη συνάντηση του με θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων δογμάτων. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα είχε επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους οποίους τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη.

«Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος. «Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής».

Επικρίνοντας τη Δύση, είπε ότι ορισμένες δυνάμεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Στόχος είναι, σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, να «προκληθεί κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων», υποστήριξε.

Ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες Ισραηλινών και πολιτών άλλων χωρών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν πρέπει αθώοι να καθίστανται υπεύθυνοι για εγκλήματα άλλων»

Επανέλαβε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θεωρεί πως το Ισραήλ διαπράττει σφάλμα συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας εν είδει αντιποίνων για τη σφαγή και την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων από τη Χαμάς. «Είναι εξίσου σαφές για εμάς ότι δεν πρέπει αθώοι να καθίστανται υπεύθυνοι για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe