Κόσμος

Πούτιν: “Μου είναι αδιάφορο το θέμα της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι "δεν τον ενδιαφέρει καθόλου" αν ρώσοι πολίτες αναμίχθηκαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, επιμένοντας στο γεγονός ότι δεν υπήρχε καμιά σχέση με το Κρεμλίνο, σε συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (09.03.2018).

“Γιατί αποφασίσατε ότι οι ρωσικές αρχές, συμπεριλαμβάνοντας και εμένα, έδωσαν την άδεια να γίνει αυτό;” διερωτήθηκε ο Πούτιν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, κατά τη διάρκεια της οποίας επανειλημμένα υιοθέτησε μαχητική στάση.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ διεξάγει εκτενή έρευνα για να διαπιστώσει αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επωφελήθηκε από τη βοήθεια της Μόσχας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Τον περασμένο μήνα ο Μάλερ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 13 ρώσων πολιτών, ένας εκ των οποίων είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν, και σε τρεις ρωσικές εταιρίες γιατί υποστήριξαν την εκστρατεία του Τραμπ, συκοφαντώντας την αντίπαλό του Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και παρεμβαίνοντας στην εκλογική διαδικασία.

“Αν είναι Ρώσοι, και λοιπόν;”, είπε ο Πούτιν για τους ισχυρισμούς αυτούς.

“Υπάρχουν 146 εκατομμύρια Ρώσοι. Και λοιπόν; Δεν με νοιάζει, ουδόλως με ενδιαφέρει (…) Δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους”.

Η ρωσική εκστρατεία αποσταθεροποίησης, που χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια δολάρια, φέρεται να είχε αρχίσει από το 2014, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Το έγγραφο αυτό που συνέταξε ο εισαγγελέας Μάλερ έχει 37 σελίδες, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει δει επί του παρόντος ένα τεκμήριο που να αποδεικνύει ότι η.

“Εμείς επιβάλαμε κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ; Οι ΗΠΑ μάς επέβαλαν κυρώσεις”, δήλωσε.

“Εμείς στη Ρωσία δεν μπορούμε να δικάσουμε κανέναν εφόσον αυτός δεν έχει παραβιάσει τη ρωσική νομοθεσία (…) Τουλάχιστον στείλτε μας ένα κομμάτι χαρτί (…) Δώστε μας ένα έγγραφο. Δώστε μας ένα επίσημο αίτημα. Και εμείς θα του ρίξουμε μια ματιά”.

Οι κύριες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν ήδη καταγγείλει τη ρωσική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριπτε συνεχώς οποιαδήποτε συμπαιγνία με τη Μόσχα.

“Μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η Ρωσία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών; Σε εσάς, δεν σας φαίνεται γελοίο;” ρώτησε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

“Δεν είναι στόχος μας να αναμιχθούμε. Δεν βλέπουμε τι στόχο θα μπορούσαμε να επιτύχουμε με την ανάμιξή μας. Δεν υπάρχει στόχος”, είπε.

Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι οι απόπειρες ανάμιξης της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική συνεχίζονταν και τόνισαν ότι οι απόπειρες αυτές αποτελούν απειλή για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Κατζίκι ξερίζωσε δέντρα και σκεπές σπιτιών στο Βιετνάμ - Τρεις νεκροί από την σφοδρή τροπική καταιγίδα
Ανάμεσα στους 3 νεκρούς ήταν και ένας 90χρονος άνδρας, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε αλλά και ένας άνδρας που υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ ετοίμαζε το σπίτι του για την καταιγίδα, στους 13 οι τραυματίες
Άνθρωποι σπρώχνουν μια μοτοσικλέτα μέσα από τις πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Ανόι, αφότου ο τυφώνας Kajiki πέρασε από το Βιετνάμ
Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν ξανά μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – «Πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο»
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με «αρχηγό» τον Μάρκο Ρούμπιο - Η αντιπάθεια μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου που δυσκολεύει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν 3
Προς κατάρρευση η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού - Η κίνηση απελπισίας για να αποφύγει την κρίση τύπου Ελλάδας
Κατά του Γάλλου πρωθυπουργού η Ανυπότακτη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση και οι Οικολόγοι - Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία για να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
Φρανσουά Μπαϊρού