Κόσμος

Πρόδρομος της “Τζέιν Έιρ” βιβλιαράκι της 14χρονης Σαρλότ Μπροντέ

Το μυθιστόρημα "Τζέιν Έιρ" εκδόθηκε το 1847, όταν η Σαρλότ Μπροντέ ήταν 31 χρονών, αλλά η συγγραφέας ήδη έγραφε βιβλία από τα χρόνια της εφηβείας της στο Δυτικό Γιορκσάιρ της Αγγλίας.

Το “The Young Men’s Magazine”, ένα από τα έξι μικροσκοπικά καμωμένα με το χέρι βιβλία που είχε κάνει η Σαρλότ Μπροντέ μαζί με τον αδελφό της τον Μπράνγουελ όταν ήταν 14 χρονών το 1830, αποκτήθηκε προσφάτως σε δημοπρασία από το Bronte Patronage Museum, το οποίο βρίσκεται στη γενέτειρά της.

Η Σαρλότ, ο Μπράνγουελ και οι δύο μικρότερες αδελφές τους, η Έμιλι και η Αν είχαν επινοήσει έναν μυθοπλαστικό μέρος, που άκουγε στο όνομα «Γυάλινη Πόλη», κάπου στη Δυτική Αφρική.

Σαρλότ Μπροντέ – “Τζέιν Έιρ”

Το “Περιοδικό των Νεαρών Αντρών” και τα άλλα βιβλιαράκια αφηγούνται ιστορίες γι’ αυτήν την πόλη. Είναι γραμμένο για ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, τα στρατιωτάκια του Μπράνγουελ, και οι ιστορίες διακρίνονται από δραματική ένταση.

Σε μια σκηνή, ένας φονιάς, κυνηγημένος από τα θύματά του, σχεδόν τρελαίνεται και μια “μεγάλη φωτιά” ανάβει μέσα στο μυαλό του, και ανάβει και στην κυριολεξία με τις κουρτίνες του υπνοδωματίου του ν’ αρπάζουν φωτιά.

Σύμφωνα με το μουσείο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό το μέρος του “Περιοδικού των Νεαρών Αντρών” είναι “σαφής προάγγελος” της στιγμής στην “Τζέιν Έιρ”, στην οποία η Μπέρθα Μέισον, η πρώτη σύζυγος του Έντουαρντ Ρότσεστερ, αποτρελαίνεται κι ανάβει φωτιά στη σοφίτα όπου την έχει απομονώσει.

Ακολούθως πηδά από το παράθυρο και σκοτώνεται, αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό στον Ρότσεστερ να παντρευτεί την Τζέιν Έιρ.

Το Μουσείο απέκτησε το χειρόγραφο “Περιοδικό των Νεαρών Αντρών” πλειοδοτώντας με το ποσό των 780.000 ευρώ. Πλέον, διαθέτει πέντε από τα έξι βιβλιαράκια που έκαναν τα αδελφάκια Μπροντέ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της
Σύμφωνα με το BBC ο 48χρονος Κρίστιαν Μπρίκνερ είναι από σήμερα ελεύθερος και θα φορά βραχιολάκι - Ο 48χρονος Γερμανός είχε καταδικαστεί για τον βιασμό ηλικιωμένης και αρνείται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση ΜακΚάν
Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν, Κρίστιαν Μπρίκνερ
Νετανιάχου για Χαμάς: Αν βλάψουν μια τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
Η Χαμάς έχει μετακινήσει μερικούς από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε τούνελ, σε σκηνές και σπίτια προκειμένου να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να επιτεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου