Κόσμος

Προκαλεί όλη την ΕΕ ο Βίκτορ Όρμπαν: Στη Μόσχα για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ουγγαρία έχει αναλάβει για το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ και ήδη ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν  έχει καταφέρει να προκαλέσει την οργή όλων καθώς βρίσκεται στη Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσγειώθηκε στη Μόσχα για συνομιλίες αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό που έχει βγάλει από τα ρούχα τους του υπόλοιπους ευρωπαίους είναι ότι ο εκπρόσωπος του Βίκτορ Όρμπαν Μπερταλάν Χαβασί είπε ότι βρίσκεται σε “ειρηνευτική αποστολή” προφανώς αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», επισημαίνει με ανάρτησή της στο «Χ», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα. «Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Νωρίτερα σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφτεί τη Μόσχα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το εν λόγω ταξίδι πραγματοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας. Ειδικότερα ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο».

«Ο πρωθυπουργός Όρμπαν δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ να επισκεφθεί τη Μόσχα. Η θέση της ΕΕ σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σε πολλά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η θέση αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της ΕΕ και του Προέδρου Πούτιν. Επομένως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή» υπογραμμίζει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Τέλος επισημαίνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορηθεί από το διεθνές ποινικό δικαστήριο και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον ρόλο του σε σχέση με την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρετίζει μια συμμαχία «πιο ισχυρή από ποτέ» κατά την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ως έναν «πραγματικό φίλο», υπογραμμίζοντας τη στερεότητα του δεσμού ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέπτονται το Δυτικό Τείχος, τον ιερότερο τόπο προσευχής του Ιουδαϊσμού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
Πλανήτης Άρης: Νέα στοιχεία της NASA «αναζωπυρώνουν» τη συζήτηση για ίχνη ζωής
Το ρόβερ Perseverance αποκάλυψε εντυπωσιακά δείγματα που συλλέχθηκαν από τον κρατήρα Jezero – Αν οι παρατηρήσεις αυτές αποδειχθούν βιολογικής προέλευσης, θα πρόκειται για ιστορική καμπή στην αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη
Μια «selfie» που τράβηξε το ρομπότ Perseverance της NASA στον Άρη