Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Προτιμούν τις ειδήσεις στα social media από τη λογοτεχνία οι Ρώσοι

Προτιμούν τις ειδήσεις στα social media από τη λογοτεχνία οι Ρώσοι
PHOTO REUTERS

Οι ειδήσεις από τα παραδοσιακά ΜΜΕ και τα social media τραβάνε το ενδιαφέρον των Ρώσων, πολύ περισσότερο από τη λογοτεχνία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (WICIOM).

“Πιο συχνά οι Ρώσοι διαβάζουν ειδήσεις στα social media (39%) και στα ΜΜΕ (38%). Η νεολαία προτιμάει να διαβάζει ειδήσεις στα social media: συγκεκριμένα το 56% σε ηλικίες 18-24 ετών και συνολικά το 27% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω. Ωστόσο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (και συγκεκριμένα το 43% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 και άνω) διαβάζουν πιο συχνά άρθρα που έχουν σχέση με την τρέχουσα ειδησεογραφία και δημοσιεύονται στα ΜΜΕ”, αναφέρει το WICIOM. Ακόμη και οι ρώσοι με ανώτερη μόρφωση, έχουν αρχίσει και στρέφονται στις ειδήσεις.

Όσον αφορά αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τη μέση εκπαίδευση το Εθνικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (WICIOM) αναφέρει πως “έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις που υπάρχουν τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (17%) όσο και στα ΜΜΕ (24%). Μεγαλύτερη έφεση στο διάβασμα ειδήσεων έχουν όμως και οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, αφού σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των κατοίκων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, δηλαδή ένας στους δύο, διάβασε την τελευταία εβδομάδα ειδήσεις και άρθρα ειδησεογραφικά στα ΜΜΕ, ενώ το ποσοστό αυτό στις μικρές πόλεις και χωριά έφθασε το 35% δηλαδή ο ένας στους τρεις διάβασε ειδήσεις στα ΜΜΕ”.

Για τους λάτρεις της λογοτεχνίας, η δημοσκόπηση έδειξε πως το 43%, απάντησε ότι διάβασε βιβλίο λογοτεχνίας. Τα πρωτεία έχουν και πάλι οι δύο ρωσικές μεγαλουπόλεις, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 43% καταγράφηκε στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Οι γυναίκες σε ποσοστό 38% δείχνουν προτίμηση στην ποίηση και την πεζογραφία, ενώ στους άνδρες με παρόμοιες προτιμήσεις το ποσοστό αυτό φθάνει το 28%. «Οι Ρώσοι με ανώτερη μόρφωση δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πεζογραφία και την ποίηση, σε ποσοστό 44%, ενώ στα άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη μέση εκπαίδευση το ποσοστό εκείνων που διαβάζουν τέτοιους είδους βιβλία φθάνει το 13%» καταλήγει το Εθνικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (WICIOM).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις