Κόσμος

Προβάδισμα Χίλαρι σε νέα δημοσκόπηση – Ανησυχούν για Τραμπ οι Γερμανοί

Δύο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά τεσσάρων μονάδων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Η δημοσκόπηση αυτή δίνει προβάδισμα στην Κλίντον με ποσοστό 44%. Ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 40% ενώ ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον βρίσκεται στο 6% και η οικολόγος Τζιλ Στάιν στο 2%.

Ανησυχία των Γερμανών για τον Τραμπ

Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς πιστεύουν ότι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον θα δεχτούν σοβαρές πιέσεις αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη και η έκτη μεγαλύτερη αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τηρεί σιγή για τον Τραμπ, μολονότι ο μεγιστάνας της έχει επιτεθεί κατ’ επανάληψη για την απόφασή της να δεχτεί στη χώρα της σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρσι. Τον Σεπτέμβριο πάντως την χαρακτήρισε “μια πραγματικά μεγάλη ηγέτιδα”.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένας πρώην πάστορας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έχει εκφράσει ανησυχίες ιδίως επειδή ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας είναι “απρόβλεπτος”. Και απ’ ότι φαίνεται, πολλοί Γερμανοί συμφωνούν με τον πρόεδρό τους.

Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid δείχνει ότι το 77% των Γερμανών φοβάται ότι θα υπάρξει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αν εκλεγεί ο Τραμπ. Αντιθέτως, το 67% πιστεύει ότι οι στενές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία δεν θα διαταραχθούν αν εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.

Οι κυριότερες ανησυχίες των Γερμανών είναι η στάση που θα τηρήσει ο Τραμπ απέναντι στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Τον Ιούλιο ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο, όταν είπε πως αν η Ρωσία επιτεθεί σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ο ίδιος θα εξετάσει πρώτα αν η χώρα αυτή έχει τηρήσει τις στρατιωτικές δεσμεύεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσει να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
NBC: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν
Η ιδέα που φέρεται να εξετάζει δεν αφορά μια εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή - Αντίθετα, το σκεπτικό περιλαμβάνει την αποστολή περιορισμένου αριθμού στρατιωτών με συγκεκριμένες αποστολές στρατηγικής σημασίας
τραμπ
Η σύλληψη Μαδούρο και το γεωπολιτικό ντόμινο που άνοιξε τον δρόμο για τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν
Η ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας ενισχύει τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα, πλήττοντας το Ιράν και ελέγχοντας κρίσιμα πετρελαϊκά αποθέματα στη Νότια Αμερική
Ο συλληφθείς Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στο ελικοδρόμιο του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο
Ο πρόεδρος του Ιράν ζητά συγγνώμη από τις γειτονικές χώρες και δηλώνει ότι δεν θα γίνονται πλέον στόχος – Drone χτύπησε το αεροδρόμιο του Ντουμπάι
Εκρήξεις ακούστηκαν στο Ντουμπάι και τη Μανάμα - Το Ιράν απάντησε με επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σε αεροδρόμιο στο Ιράκ
Επίθεση στον Λίβανο
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Ρωσία και Κίνα ετοιμάζονται να μπουν στο «παιχνίδι» στο πλευρό του Ιράν που απειλεί με αντίποινα την Ευρώπη
Οι ΗΠΑ έχουν χτυπήσει μέχρι τώρα περισσότερους από 3.000 στόχους από την έναρξη των επιχειρήσεών τους στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή
Βηρυτός 26