Κόσμος

Ψευδή στοιχεία για τη Βενεζουέλα παρέδωσε στον ΟΗΕ ο Ντούκε

Για ψεύτικα στοιχεία εγκαλείται ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, αναφορικά με πληροφορίες που παρέδωσε στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα.

Ο Ιβάν Ντούκε παρέδωσε την Πέμπτη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έναν φάκελο στον οποίο περιέχονται «αποδείξεις» για την παρουσία ανταρτών της οργάνωσης ELN στη Βενεζουέλα.

Σε αυτόν όμως περιλαμβάνονταν ψευδείς πληροφορίες για τουλάχιστον μια φωτογραφία καθώς ανέφερε πως εμφανίζονται αντάρτες που κάνουν «κατήχηση» σε μαθητές «σχολείων» στην επαρχία Τασίρα της Βενεζουέλας τον Απρίλιο του 2018.

Στη φωτογραφία, που ανέβασε ο Ντούκε στο twitter, φαίνονται άνδρες και γυναίκες με στρατιωτικές στολές αγγαρείας, που φορούν περιβραχιόνια με τα χρώματα του ELN, να μιλούν σε τουλάχιστον 11 παιδιά.

Αυτή η φωτογραφία όμως δεν ήταν από την Βενεζουέλα αλλά από την… Κολομβία και είχε δημοσιευθεί το 2015 στην τοπική εφημερίδα της πόλης Μεντεγίν Ελ Κολομπιάνο.

Συγκεκριμένα δείχνει τη στρατολόγηση από τους αντάρτες του ELN παιδιών από την πόλη Ελ Τάμπο, στην επαρχία Κάουκα της δυτικής Κολομβίας, 1.200 χιλιόμετρα μακριά από την επαρχία Τασίρα της γειτονικής χώρας.

«Η πληροφορία αυτή δεν αφορά την παρουσία του ELN στη Βενεζουέλα, τραβήχτηκε στην Κάουκα. Την πήραμε κατ’ αποκλειστικότητα από την Κάουκα το 2015. Μας την έδωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο Χαβιέρ Αλεξάντερ Μασίας, αρχισυντάκτης της El Colombiano.

Η Κολομβία εδώ και αρκετά χρόνια κατηγορεί τη Βενεζουέλα πως προσφέρει καταφύγιο στους αντάρτες και τους διακινητές ναρκωτικών της χώρας, όμως ο Νικολάς Μαδούρο αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, ενώ έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία, αφού αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το πρώτο 24ωρο του Νικολά Σαρκοζί στη φυλακή: Έκανε γυμναστική και άρχισε να γράφει το βιβλίο του – Δύο φύλακες ασφαλείας σε γειτονικό κελί για την προστασία του
Ο δικηγόρος του περιέγραψε μία «δύσκολη» πρώτη μέρα για τον Σαρκοζί - «Όλοι οι κρατούμενοι κάνουν θόρυβο, φωνάζουν, χτυπούν στους τοίχους»
Νικολά Σαρκοζί
Ντόναλντ Τραμπ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανόν μου οφείλει πολλά χρήματα ως αποζημίωση
Οι δικηγόροι του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα αξιώνουν κάπου 230 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο ως αποζημίωση για ομοσπονδιακές έρευνες σε βάρος του πριν από την εκλογή του για δεύτερη θητεία
Ντόναλντ Τραμπ
Επέστρεψαν στο Ισραήλ οι σοροί του ιδρυτή του κιμπούτς Νιρ Οζ και ενός 38χρονου υπαξιωματικού
Ο Ταμίρ Αντάρ, υπαξιωματικός 38 ετών, σκοτώθηκε όταν έγινε στο νότιο Ισραήλ η έφοδος της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, ενώ ο Άριε Ζαλμάνοβιτς, 85 ετών όταν πέθανε, ήταν αγρότης, εκ των ιδρυτών του κιμπούτς Νιρ Οζ
Οι δύο νεκροί όμηροι που αναγνωρίστηκαν