Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Πτήση Ryanair: Προσγειώθηκε στο Βίλνιους το αεροσκάφος

Πτήση Ryanair: Προσγειώθηκε στο Βίλνιους το αεροσκάφος
Φωτογραφία Reuters

Το αεροσκάφος της Ryanair που αναγκάστηκε νωρίτερα σήμερα να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα FlightRadar που παρακολουθεί τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.

Στο αεροδρόμιο περιμένουν υποστηρικτές του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, Ραμάν Προτασέβιτς, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας και κινδυνεύει με θανατική ποινή.

Ανάμεσα στους 171 επιβάτες, βρίσκονται 11 Έλληνες και 1 Κύπριος. Ο Λιθουανός πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο, έδωσε εντολή να απογειωθούν μαχητικά για να αναγκάσουν το αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο» αφού ενημερώθηκε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας για μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια ενός αεροσκάφους της, στο οποίο δόθηκε η οδηγία να προσγειωθεί στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Μινσκ. Στην ανακοίνωσή της η Ryanair σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές. Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 16.00 GMT (19.00 ώρα Ελλάδας), με τους επιβάτες και το πλήρωμα, πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τον έλεγχό της».

Η Ryanair ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Κρατική αεροπειρατεία

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη. Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή”.

Τι ισχυρίζονται οι αρχές της Λευκορωσίας 

Οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι είδαν μια φωτογραφία του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ σε ανάρτηση ενός άλλου μπλόγκερ και η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει , μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών, νωρίτερα, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου ο οποίος επέβαινε σε πτήση της εταιρείας Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Αθήνα για το Βίλνιους. Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ μετά από προειδοποίηση για βόμβα που αποδείχθηκε λανθασμένη.

Click4more: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που επέβαινε στην πτήση – θρίλερ και συνελήφθη στο Μινσκ!

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Προτασέβιτς τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Αντόν Μοτόλκο. Εκείνος την ανάρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία. Ο Μοτόλκο έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ο Προτασέβιτς ήταν καταζητούμενος στη Λευκορωσία με την κατηγορία ότι οργάνωνε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 15 ετών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις