Κόσμος

Πυρά Αυστριακού ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας: Της δίνουμε δισεκατομμύρια, να βοηθήσει στο άσυλο

«Δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου».

Αυτό τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του, στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέθετε στα εξωτερικά σύνορά της προσωπικό και τεχνογνωσία, και η Ελλάδα θα έπρεπε να το επιτρέψει.

Συνεχίζοντας την πάγια τακτική του, τους τελευταίους μήνες, των φραστικών επιθέσεων και της άσκησης κριτικής εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Κουρτς υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον δανεισμό της Ελλάδας είχε ζητήσει να τεθούν ως προϋπόθεση όχι μόνο οι μεταρρυθμίσεις τις, οποίες η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει, αλλά και η κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο ίδιος παραδέχεται πως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τους υπουργούς Οικονομικών και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ωστόσο εξακολουθεί να ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί.

Έντονη κριτική εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με την «προστασία των συνόρων» είχε ασκήσει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών πριν μερικές εβδομάδες, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί «πώς η Ελλάδα, η οποία έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης» και σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της».

Είχε προηγηθεί η δριμεία κριτική του κ. Κουρτς στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την 1η Ιουλίου, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της αυστριακής Βουλής, όταν είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, ως «απόλυτα απαράδεκτη» τη στάση της Αθήνας στο θέμα της κρίσης χρέους και ως «προβληματικό» τον τόνο της ελληνικής πλευράς. Κατά την άποψη που εξέφρασε τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ανέχεται «εκβιασμούς», ενώ δεν είναι ο σωστός δρόμος η μόνιμη συνέχιση επιδότησης «ενός συστήματος που δεν λειτουργεί».

Επιπλέον, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών διατεινόταν ότι δεν είναι καλό σημάδι για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αν οι Έλληνες δεν πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβάλει στην ΕΕ τη γνώμη της «εκείνη η χώρα, η οποία κτυπά με τον πλέον θορυβώδη τρόπο το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος από συγκρούσεις ενόπλων στην Τρίπολη της Λιβύης - «Μείνετε στα σπίτια της» η εντολή προς τους πολίτες
Οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε νότιους τομείς της πόλης, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και αντίπαλες από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας
Σφοδρές συγκρούσεις στην Λιβύη
Το Playboy της Ουκρανίας κάνει αφιέρωμα στις γυναίκες που ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν από τον πόλεμο: «Είμαστε ζωντανές»
Το ειδικό τεύχος με τίτλο «Ομορφιά με σημάδια», περιλαμβάνει φωτογραφίες γυναικών -πολεμιστριών και καθημερινών ηρωίδων- που έμαθαν πως η ομορφιά δεν χάνεται από τραυματισμούς
Ουκρανό μοντέλο
Οι προκλητικές αναρτήσεις του αδερφού του Πάπα Λέοντα - Κατακεραύνωνε Δημοκρατικούς και woke ατζέντα
Ο Λούις, είναι οπαδός του Τραμπ και έχει κάνει πολλές αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του απέναντι στη woke ατζέντα και τους Δημοκρατικούς
Ο αδερφός του νέου Ποντίφικα, Λούις Πρεβόστ και ο Πάπας Λέων 1