Κόσμος

Πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια: «Ενδείξεις» ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να αποχωρήσει βλέπουν στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας ετοιμάζονται ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε σημαντική μεταβολή του πεδίου της μάχης στην υπό μερική κατοχή περιοχή. 

Ρωσία και Ουκρανία ανταλλάσσουν σφοδρά χτυπήματα στην περιοχή της Ζαπορίζια, με τους βομβαρδισμούς κοντά στον πυρηνικό σταθμό να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. «Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε πληροφορίες ότι εμφανίστηκαν ενδείξεις πως (οι Ρώσοι) ετοιμάζονται ενδεχομένως να φύγουν» από τον σταθμό, είπε ο Πέτρο Κότιν, ο επικεφαλής της Energoatom, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Πρώτον, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αναφορών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα άξιζε ίσως να εκκενώσουν (τον σταθμό) και ίσως να παραδώσουν τον έλεγχό του στον» Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), είπε, αναφερόμενος στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. «Έχει κανείς την εντύπωση ότι τα μαζεύουν και κλέβουν ό,τι μπορούν», πρόσθεσε.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος δεν παράγει πλέον ενέργεια. Στη Ζαπορίζια παραγόταν προπολεμικά περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία και πρόκειται για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. 

Όταν ρωτήθηκε αν είναι πρώιμο να συζητά κανείς για την αποχώρηση των Ρώσων από το εργοστάσιο, ο Κότιν είπε: «Είναι πολύ πρώιμο. Δεν το βλέπουμε να γίνεται τώρα, αλλά προετοιμάζονται» να φύγουν. «Όλο το (ουκρανικό) προσωπικό απαγορεύεται να περάσει από τους σταθμούς ελέγχου και να μεταβεί σε εδάφη» που ελέγχονται από την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ukraine Zaporizhzhia NuclearPowerPlant Reuters

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με μια αντιπροσωπεία Ρώσων προκειμένου να συζητήσουν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. 

Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα ληφθεί «αρκετά γρήγορα» μια απόφαση για τη ζώνη προστασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: «Δεν έχουμε το νομικό δικαίωμα να παραχωρήσουμε εδάφη – Η οπτική μας διαφέρει από του Τραμπ»
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε 20 σημεία, με τα «ανοιχτά αντιουκρανικά σημεία» να έχουν αφαιρεθεί
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τα γενέθλιά του «εθνική επέτειο» και καταργεί τις αργίες που μνημονεύουν τον αγώνα των Αφροαμερικανών
Την ημέρα των γενεθλίων του, 14 Ιουνίου, οι Αμερικάνοι θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν όλα τα εθνικά πάρκα της χώρας - Δεν θα ισχύει όμως πια το ίδιο για τις αργίες που είναι αφιερωμένες στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών
Ντόναλντ Τραμπ
Σκάφος αναψυχής που βούλιαξε πριν 2.000 χρόνια βρέθηκε στον βυθό της Αλεξάνδρειας
Οι επόμενες έρευνες στην καρίνα του πλοίου «θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή, τη θρησκεία, την πολυτέλεια και τη διασκέδαση στις πλωτές οδούς της αρχαίας Αιγύπτου κατά τη ρωμαϊκή εποχή»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS