Κόσμος

Ραχόι σε Πουτζδεμόν: Είσαι παράλογος, δεν μπορείς να κυβερνήσεις εξ αποστάσεως την Καταλονία

«Παράλογο» χαρακτήρισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι το γεγονός ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν θέλει να κυβερνήσει την Καταλονία από το Βέλγιο, όπου έχει καταφύγει για να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις.

“Είναι παράλογο να προσποιείται ότι είναι πρόεδρος μιας περιφέρειας ενώ ζει στο εξωτερικό και ακόμη πιο παράλογο να προσποιείται ότι ασκεί αυτά τα καθήκοντα από το εξωτερικό», δήλωσε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους, μια εβδομάδα αφότου τα αυτονομιστικά κόμματα ανανέωσαν την πλειοψηφία τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε επίσης πως συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου για τις 17 Ιανουαρίου. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για να εκλεγεί ο πρόεδρος της περιφέρειας θα διεξαχθεί μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες, υπενθύμισε.

Διαφωνίες ανάμεσα στους αυτονομιστές

Το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν είναι αυτό που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Οι οπαδοί του εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος εξ αποστάσεως για την αρχηγία της περιφερειακής κυβέρνησης.

Το αντίπαλο αυτονομιστικό κόμμα, η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), τον καλεί αντίθετα να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου είναι πιθανό να συλληφθεί και να φυλακισθεί, όπως ο επικεφαλής της ERC Οριόλ Ζουνκέρας.

Αμφότεροι κατηγορούνται για «εξέγερση» και «αποσχιστική δράση», όπως και περίπου 20 άλλοι αυτονομιστές ηγέτες, για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το κοινοβούλιο της οποίας κήρυξε στις 27 Οκτωβρίου την ανεξαρτησία της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe