Πέμπτη, 30 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πρέπει να γίνει πόλεμος στην Τουρκία για ενταχθεί στην ΕΕ;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πρέπει να γίνει πόλεμος στην Τουρκία για ενταχθεί στην ΕΕ;

Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ευρεία στήριξη που δέχεται το αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε να δηλώνει: «Τώρα μιλάει ο Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον χειροκροτούν όρθιοι. Καλό γεγονός, όμως όπως λέει η παροιμία ‘’ένα δυσάρεστο γεγονός είναι καλύτερο από χίλιες συμβουλές’’».

Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε διότι όπως είπε η Τουρκία περιμένει σχεδόν από τη δεκαετία του ’60 να ενταχθεί στην ΕΕ και διερωτήθηκε αν πρέπει να γίνει πόλεμος και στη δική του χώρα για να δείξουν ευαισθησία οι Βρυξέλλες: «Λέω στις χώρες – μέλη της ΕΕ, πως την ευαισθησία που τώρα δείχνετε στην Ουκρανία, να τη δείξετε και για την Τουρκία. Μήπως μόνο όταν κάποιος κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία και της επιτεθεί τότε θα βάλετε στην ατζέντα σας την Τουρκία;».

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη πώληση όπλων στη χώρα του. Ο ίδιος κατηγόρησε χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι κρατούν απόσταση από την Τουρκία στο ζήτημα άμυνας και ότι δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη και πως «είναι μόνο λόγια».

 

«Στην ΕΕ υπάρχουν χώρες που πρέπει να συνεργαζόμαστε. Πολλές από αυτές τις χώρες είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Κι όμως, και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως στο ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας δεν πλησιάζουν την Τουρκία, κρατούν απόσταση. Μα εμείς είμαστε μαζί είμαστε σύμμαχοι. Γιατί δε δίνετε τα όπλα, τα οχήματα τα πυρομαχικά και τα άλλα οπλικά συστήματα; Αυτό είναι και μέρος της αλληλεγγύης μας. Όμως δεν μας τα δίνουν.  Μήπως πάλι περιμένουν να ξεσπάσει πόλεμος; Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Τα μέλη του ΝΑΤΟ παράγουν μόνο λόγια και τα μέλη της ΕΕ είναι μόνο λόγια», τόνισε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις