Κόσμος

Ρίχνει… δίχτυα στον Τραμπ ο Ερντογάν – Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Δεν είναι πως έχει μιλήσει με τα θερμότερα λόγια για τον Ερντογάν. Είναι και πως ο άνθρωπος που προορίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είχε συναντήσεις με ανθρώπους του Τούρκου προέδρου λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Ο λόγος για τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν.

Την αποκάλυψη έκανε το dailycaller.com. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Chuck Ross, στις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Φλιν συναντήθηκε μακριά από τα… αδιάκριτα βλέμματα, στη Νέα Υόρκη, με δυο ηγετικά στελέχη της τουρκικής κοινότητας, οι οποίοι έχουν στενή σχέση με πράκτορες της Άγκυρας και με τον ίδιο τον Ερντογάν. Ο ένας από τους δυο άλλωστε είναι ξάδερφος του Τούρκου προέδρου.

Ο Φλιν, κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα άμυνας και ο άνθρωπος που προορίζεται για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, συναντήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με τον Ιμπραΐμ Κουρτουλούς και τον Ιλάλ Μουτλού (σ.σ. ξάδερφος του Ερντογάν). Και οι δυο είναι “εξέχοντα πρόσωπα” σε ένα σκιώδες δίκτυο τουρκικών οργανώσεων που στηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Και οι δυο συνδέονται με δίκτυα που είχε λαμβάνουν χρηματοδότηση από την τουρκική κυβέρνηση ή έχουν στενές σχέσεις με τον Ερντογάν και αξιωματούχους του καθεστώτος του.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κουρτουλούς ανέφερε ότι στην συνάντησή του με τον Φλιν βρήκε την ευκαιρία να τον «επιμορφώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σχετικά με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά ζητήματα για την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Συζητήσαμε για την ασφάλεια, την οικονομία, τις διμερείς σχέσεις και είχα την ευκαιρία να επιμορφώσω περισσότερο τον στρατηγό Φλιν σχετικά με τον τρομοκράτη Γκιουλέν», είχε γράψει ο Κουρτουλούς στις 10 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο των ΗΠΑ Alaturka όχι μόνο μετέδωσε πως έγινε συζήτηση για τον Γκιουλέν μεταξύ Κουρτουλούς και Φλιν αλλά δημοσίευσε και βίντεο.

Στην συνάντηση ήταν και ο Μουτλού, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Turken Foundation. Ο οργανισμός αυτός ιδρύθηκε το 2014 μετά την συγχώνευση των οργανισμών TURGEV Foundation (σ.σ. εκτελεστικός διευθυντής είναι ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ) και Ensar Foundation, αμφοτέρων ελεγχόμενων από την τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος χρηματοδοτεί το Turken Foundation. Όμως έλαβε δωρεές ύψους 24 εκ. δολαρίων, πέρυσι. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Φλιν συναντήθηκε και με άλλους οπαδούς του Ερντογάν.

Η αποκάλυψη της συνάντησης Φλιν με τους… ανθρώπους του Ερντογάν έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά από εκείνη, επίσης από το dailycaller.com, σύμφωνα με την οποία επιχειρηματίας, διευθυντής οικονομικού οργανισμού που ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση, χρησιμοποίησε μια ολλανδική εταιρία για να «νοικιάσει» τις υπηρεσίες της συμβουλευτικής εταιρίας του Φλιν (Flynn Intel Group), με σκοπό να επηρεάσει το Κογκρέσο.

Την ημέρα των εκλογών, με άρθρο του στο thehill.com, ο Φλιν αποθέωνε τον Ερντογάν και ζητούσε από την αμερικανική κυβέρνηση, δηλαδή από τον Τραμπ του οποίου είναι σύμβουλος, να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν (αντίπαλο του Ερντογάν που ζει στην Πενσιλβάνεια) στην Τουρκία και να κάνει… δώρο στον Τούρκο πρόεδρο.

Η δημόσια… παρέμβαση του Φλιν προκάλεσε υποψίες σε διεθνείς αναλυτές, αφού ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία δεν είχε μιλήσει ποτέ δημόσια για τον Γκιουλέν. Και πολλοί αναρωτιούνταν τι άλλαξε και ο Φλιν πουν κάποτε ασκούσε κριτική στην Τουρκία και τον Ερντογάν πως δεν κάνουν πολλά για να σταματήσουν τους τζιχαντιστές, τώρα ζητά… συνεργασία.

Το συμβόλαιο μέσω της εταιρίας του Φλιν και η συνάντηση του Οκτωβρίου με τους ανθρώπους του Ερντογάν προκαλούν πλήθος ερωτημάτων για τον Φλιν, τον οποίο ο Τραμπ προορίζει (τελικά) για Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας (ακόμη και για υπουργός Άμυνας είχε ακουστεί)

Η Washington Post ανέφερε πως πηγή προσκείμενη στην ομάδα διαδοχής που έχει συστήσει ο Τραμπ είπε ότι ο Φλιν δεν αποκάλυψε τη σχέση που με την ολλανδική εταιρία βιτρίνα Inovo BV, την οποία ελέγχει ο Εκίμ Αλπτεκίν, διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας.

Αλλά ο Τραμπ δεν φαίνεται να… ενοχλείται από τη δραστηριότητα του Φλιν και μάλιστα τον κάλεσε να συμμετάσχει σε άκρως απόρρητη ενημέρωση, πρόσφατα, ενώ ήταν παρών και στη συνάντηση που είχε ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν.

Με πληροφορίες από: dailycaller.com, mignatiou.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σχεδόν 1 εκατ. δολάρια σε δωρεές για τον 43χρονο ήρωα της πολύνεκρης επίθεσης στο Σίδνεϊ – Καρέ καρέ πώς κατάφερε να αφοπλίσει τον δράστη
Ο 43χρονος Αχμέντ ελ Αχμέντ νοσηλεύεται με δύο τραύματα από σφαίρες στον ώμο - «Θα πεθάνω, σε παρακαλώ δες την οικογένειά μου και πες τους ότι σκοτώθηκα προσπαθώντας να σώσω ζωές»
Ο 43χρονος Αχμέντ ελ Αχμέντ, πατέρας δύο παιδιών
Έλα Κουκ: Φοιτήτρια αντιπρόεδρος του ρεπουμπλικανικού συλλόγου, η μία νεκρή από την ένοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ
H είδηση ότι η μία από τους δύο νεκρούς από την ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ, ήταν υποστηρίκτρια του κυβερνώντος κόμματος του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να δώσει πολιτική διάσταση στο στυγερό έγκλημα
Η 19χρονη Έλα Κουκ
Το χρονικό της διπλής ανθρωποκτονίας του σκηνοθέτη Ρομπ Ράινερ και της συζύγου του – Ποιος είναι ο γιος τους Νικ που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών
Ο θρυλικός σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ βρέθηκαν νεκροί από μαχαίρι στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες
Ο Ρομπ Ράινερ με τη γυναίκα του και τα παιδιά του Νικ, Ρόμι και Τζέικ
Σπαραγμός για την 10χρονη Ματίλντα που σκοτώθηκε στη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ - «Δεν ξέρουμε πως να το ξεπεράσουμε»
Ταυτοποιούνται σταδιακά τα θύματα των πυροβολισμών - Η σπαρακτική ανάρτηση της θείας της και οι ιστορίες των ανθρώπων που θυσίασαν την ζωή τους για να σώσουν τους αγαπημένους τους
Η 10χρονη που σκοτώθηκε από τα πυρά των δραστών
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
8