Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρομάν Προτάσεβιτς: Νέα «ομολογία» και έπαινοι σε… Λουκασένκο – Τι καταγγέλλει η οικογένειά του

Ρομάν Προτάσεβιτς: Νέα «ομολογία» και έπαινοι σε… Λουκασένκο – Τι καταγγέλλει η οικογένειά του

Σε κλάματα ξέσπασε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στην πτήση της Ryanair με την «κρατική αεροπειρατεία» στο Μινσκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας. Ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος και ακτιβιστής ομολόγησε ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και… επαίνεσε τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ειδικότερα, ο Ρομάν Προτάσεβιτς παραδέχτηκε ότι έχει επικρίνει έντονα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και ότι προσπάθησε να τον ανατρέψει. Τελικά όμως «άρχισε να καταλαβαίνει ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβεται». 

Δείτε το βίντεο:

«Τον έσπασαν»

Το νέο βίντεο-ομολογία, όπως αναφέρει ο πατέρας του 26χρονου, είναι προϊόν πίεσης, «Γνωρίζω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον “έσπασαν” και τον ανάγκασαν να πει ό,τι χρειάζεται»,  αναφέρει στο AFP ο πατέρας του Ρομάν Προτάσεβιτς.

Τον προβληματισμό του για την τοποθέτηση του νεαρού δημοσιογράφου εξέφρασε όμως και ο Kenneth Roth από την ομάδα υπεράσπισης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είναι φρικτό να σκεφτόμαστε τη βαρβαρότητα που πρέπει να χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας για να αναγκάσουν τον να κάνει αυτό το βίντεο», δήλωσε. 

Η πτήση-θρίλερ και οι κατηγορίες

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς συνελήφθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας πριν δύο εβδομάδες, έπειτα από την «κρατική αεροπειρατία» στο αεροσκάφος της Ryanair. Ο 26χρονος δημοσιογράφος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες καθώς πέρυσι μπήκε στον κατάλογο των «ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» επειδή ήταν συντάκτης του αντιπολιτευόμενου διαδικτυακού καναλιού Nexta στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και κάλυπτε τις μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία όταν ο επί χρόνια ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία της πρόκλησης μαζικής αναταραχής στην Λευκορωσία μπορεί να τιμωρηθεί έως και 15 χρόνια φυλάκισης. Όμως, τα αδικήματα τρομοκρατίας έχουν υψηλότερες ποινές. Μάλιστα, ο ο ίδιος ανέφερε μέσα στο αεροπλάνο, λίγο πριν τον συλλάβουν, ότι «εδώ αντιμετωπίζω τη θανατική ποινή».

Με πληροφορίες από Gurdian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις