Κόσμος

Ρωσία: Έκρηξη ισοπέδωσε εργοστάσιο χημικών – 17 οι νεκροί

Φονική έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και χημικών προϊόντων στη δυτική επαρχία Ριαζάν της Ρωσίας με συνέπεια 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους

Η καταστροφή και η πυρκαγιά που ακολούθησε αφάνισε σχεδόν ολόκληρη τη βάρδια των 17 εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον χώρο, σύμφωνα με κατάλογο ονομάτων που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, έχασαν την ζωή τους και οι 17 εργαζόμενοι. Οι σοροί των 16 ανασύρθηκαν μέσα από τα ερείπια, ενώ ένας πέθανε στο νοσοκομείο.

Ένα βίντεο δείχνει τη στιγμή της έκρηξης, με μια τεράστια κίτρινη πύρινη σφαίρα να υψώνεται στον αέρα, ενώ οι φωτογραφίες από τα επόμενα στάδια έδειχναν μια σκηνή πλήρους καταστροφής, με τον καπνό να υψώνεται ακόμα από τα ερείπια.

Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων TASS απέδωσε την έκρηξη σε παραβιάσεις κατά την διάρκεια της τεχνολογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν απομείνει μόνο μεμονωμένες κατασκευές. Ταυτόχρονα, οι διασώστες βρήκαν αρκετούς τόνους νιτρικού άλατος στο κτίριο, το οποίο αραιώνεται με νερό για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας έκρηξης.

Η Ανακριτική Επιτροπή άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση των κανόνων ασφαλείας σε μονάδες κινδύνου. Ο πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής Αλεξάντρ Μπαστρίκιν έστειλε στην περιοχή Ριαζάν ειδική ομάδα εγκληματολόγων για να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Στον τόπο του δυστυχήματος έφθασε ο αναπληρωτής υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της περιοχής δήλωσε ότι στις οικογένειες των θυμάτων θα δοθεί αποζημίωση 1 εκ. ρουβλίων (12.219 ευρώ).

Ο κυβερνήτης της περιοχής Ριαζάν, Νικολάι Λιουμπίμοφ, κήρυξε την 25η Οκτωβρίου ημέρα πένθους, ενώ ζήτησε από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων και την ρυθμιστική αρχή τεχνικών ελέγχων να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής που παράγουν προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Το εργοστάσιο «Ραζριάντ» στις εγκαταστάσεις του οποίου σημειώθηκε η πυρκαγιά εξειδικεύεται στην παραγωγή βιομηχανικών εκρηκτικών ενώ ασχολείται με την διάθεση πυρομαχικών.

Η εταιρεία στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου συνθετικών ινών Elastik η οποία κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2015. Προηγουμένως, η εν λόγω εταιρεία παρήγαγε εξοπλισμό αεροπορικής άμυνας και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων για συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης.

Τα τελευταία παρόμοια περιστατικά σε εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών στην Ρωσία ήταν αυτά που σημειώθηκαν το 2019, όταν καταγράφηκαν ταυτόχρονα τέσσερα τέτοια συμβάντα.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών, ήταν η σειρά εκρήξεων που σημειώθηκε την 1η Ιουνίου στην μονάδα «Kristall» (ανήκει στην κρατική εταιρεία Rostec) στην πόλη Τζερζίνσκ στην περιοχή Νιζεγκαρόντσκι. Τότε δεν υπήρξαν νεκροί, αλλά 89 τραυματίες.

Ως προς τον αριθμό των νεκρών, το ατύχημα στην περιοχή του Ριαζάν είναι το μεγαλύτερο που συνέβη σε βιομηχανική μονάδα από το 2016, όταν στο ορυχείο «Severnaya» στην Δημοκρατία Κόμι, μετά από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν διαδοχικά με διαφορά τριών ημερών σκοτώθηκαν συνολικά 36 άνθρωποι ( οι 30 κατά την πρώτη έκρηξη).

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει την ασφάλεια σε όλη τη χώρα για το Εβραϊκό Νέο Έτος – Ξανάνοιξε το πέρασμα με την Ιορδανία
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση στη διάρκεια των εορτασμών - Την ίδια στιγμή, το πέρασμα Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη με την Ιορδανία, άνοιξε ξανά
Ισραηλινά στρατεύματα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια της Ευρώπης: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking για λύτρα
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (ENISA) επιβεβαίωσε ότι οι μαζικές δυσλειτουργίες στα συστήματα αυτόματης καταχώρισης επιβατών σε αρκετά αεροδρόμια οφείλονται σε κυβερνοεπίθεση που στόχευσε εξωτερικό πάροχο
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου 1
Η κηδεία του Τσάρλι Κερκ μέσα από φωτογραφίες: Ο εμπρηστικός Τραμπ, η χήρα Έρικα, η επανασύνδεση με Μασκ και το μέλλον του MAGA μετά τη δολοφονία
Η πεντάωρη τελετή μνήμης για τον ιδρυτή του κινήματος Turning Point USA Τσάρλι Κερκ ξεπέρασε τα όρια ενός αποχαιρετισμού και εξελίχθηκε σε θρησκευτική και πολιτική σύναξη
Έρικα Κερκ 2
Η Ουκρανία κατέστρεψε για πρώτη φορά 2 δύο ρωσικά αμφίβια αεροσκάφη Beriev στην Κριμαία – 3 νεκροί και 16 τραυματίες
Πρόκειται για σπάνια και ακριβά αεροσκάφη που για δεκαετίες θεωρούνταν το «καμάρι» της σοβιετικής και ρωσικής αεροπορίας - Η Ρωσία έχασε μοναδικό εξοπλισμό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα
Beriev
1
Πώς θα ξέσπαγε ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Εφιαλτικό σενάριο Βρετανού στρατηγού για καταστροφή του ΝΑΤΟ
Το DailyMail δημοσιεύει μια ανατριχιαστική προβολή: κυβερνοεπίθεση στην Ευρώπη, ταραχές, ρωσική εισβολή στις χώρες της Βαλτικής και κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν
Ένα άρμα μάχης κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Τσάρλι Κερκ: Η σπαρακτική ομιλία της χήρας του – «Συγχωρώ τον δράστη, αυτό θα έκανε ο Χριστός και ο σύζυγός μου»
Μη μπορώντας να σταματήσει τα δάκρυά της, η Έρικα Κέρκ δήλωσε για τον δολοφόνο του άνδρα της πως η απάντηση στο μίσος δεν είναι το μίσος αλλά η αγάπη - «Η απάντηση που γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο είναι η αγάπη ακόμα για τους εχθρούς μας που μας διώκουν»
Έρικα Κερκ
5
«Η Αμερική πενθεί, ο Τσάρλι Κερκ δεν μισούσε τους αντιπάλους του, εγώ τους μισώ» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην κηδεία του ακτιβιστή
Παρών ήταν ο Έλον Μασκ που κάθισε μαζί με τον Τραμπ μετά από καιρό - Αιχμές του Αμερικανού προέδρου για το κόψιμο του σόου του Τζίμι Κίμελ
Ο Αμερικανός πρόεδρος με την χήρα του Τσάρλι Κερκ REUTERS 12