Κόσμος

Ρωσία: Η Δούμα ψήφισε υπέρ της λογοκρισίας της άσκησης κριτικής σε μισθοφορικές οργανώσεις

Η κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της Ρωσίας, η Κρατική Δούμα, ενέκρινε σήμερα τροπολογία που προβλέπει λογοκρισία και κυρώσεις για όσους κρίνονται ένοχοι για δυσφήμηση μισθοφορικών οργανώσεων που πολεμούν στην Ουκρανία

Η τροπολογία, που διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής ενός νόμου λογοκρισίας που απαγορεύει την άσκηση κριτικής στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, θεωρείται ως κίνηση που αποσκοπεί να προστατευθούν οι μαχητές που εργάζονται για τον ιδιωτικό Όμιλο Βάγκνερ, μια μισθοφορική δύναμη η οποία ηγείται της εκστρατείας του στρατού της χώρας στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο για την λογοκρισία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την άνω Βουλή του κοινοβουλίου προτού σταλεί στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τελική έγκριση.

Ο ιδρυτής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καλωσόρισε τις προτάσεις, που αποτελούν μια διεύρυνση σε περίοδο πολέμου των μέτρων λογοκρισίας που έλαβε η Ρωσία αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ζήτησε τον Ιανουάριο του 2023 από το κοινοβούλιο να απαγορεύσει τα αρνητικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για τους άνδρες του τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα, μια ιδέα απο υποστήριξε γρήγορα ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Βάσει των νόμων που ισχύουν τώρα στη Ρωσία, η δυσφήμηση του στρατού μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση που φτάνει τα 5 χρόνια, ενώ η «ενσυνείδητη διάδοση ψευδών πληροφοριών» για αυτόν μπορεί να επισύρει 15ετή κάθειρξη.

Ρώσοι εισαγγελείς έχουν ήδη ανοίξει περισσότερες από 5.800 υποθέσεις σε βάρος ανθρώπων για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει η οργάνωση δικαιωμάτων OVD-Info, ενώ οι αρχές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τους νόμους κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών προκειμένου να επιδικάσουν μακρές ποινές φυλάκισης σε από μακρού επικριτές του Κρεμλίνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ
Εμάνουελ Μακρόν για Μπριζίτ Μπαρντό: «Το σύμβολο της Γαλλίας που ενσάρκωσε μια ζωή ελευθερίας»
«Ήταν ένα απόλυτο αστέρι του γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου, μια μορφή γυναικείας φύσης στη φαντασία του έθνους, μια ελεύθερη και αφοσιωμένη φωνή», έγραψε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Εμάνουελ Μακρόν