Κόσμος

Ρωσία: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε κοκτέιλ εμβολίου μεταξύ του Sputnik-V και της AstraZeneca

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ετοιμασίες για κλινικές δοκιμές ενός συνδυασμού δύο εμβολίων στη Ρωσία.

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού που θα είναι ένας συνδυασμός του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V με το εμβόλιο που ανέπτυξε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm στο πρακτορείο Reuters.

Η εταιρεία AstraZeneca, πρώτη είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο τα σχέδιά της να αξιοποιήσει την δυνατότητα της συνεργασίας με Ρώσους επιστήμονες για την δημιουργία ενός συνδυαστικού εμβολίου, πρόθεση την οποία η Μόσχα ερμήνευσε ως ψήφο εμπιστοσύνης στο δικό της εμβόλιο.

Στη συνέχεια δόθηκαν μερικές λεπτομέρειες για το πού και πώς θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, αλλά ο πρόεδρος της R-Pharm Αλεξέι Ρέπικ, η εταιρεία του οποίου θα παράγει και τα δύο εμβόλια, και το Sputnik-V και το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του συνδυαστικού εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κλινικές δοκιμές θα γίνουν στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αργεντινή, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Λευκορωσία, την Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Η AstraZeneca δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση.

Πηγή που πρόσκειται στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε επίσης ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις αρχές Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα είναι μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτούς.

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου και είχε αναλάβει την προώθηση του στο εξωτερικό, είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca ήταν 70,4% σύμφωνα με τα ενδιάμεσα στοιχεία της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V που υπήρξε μεγαλύτερη του 91,4% στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στοιχείο το οποίο ώθησε τους Ρώσους επιστήμονες που αναπτύσσουν το ρωσικό εμβόλιο να προτείνουν την δοκιμή ενός συνδυασμού των δύο εμβολίων.

Και τα δύο εμβόλια γίνονται σε δύο δόσεις, μια αρχική και μια ενισχυτική, και βασίζονται στην ίδια επιστημονική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ιούς κοινού κρυολογήματος ως φορείς.

Η ανάμιξη ή η εναλλαγή μεταξύ των εμβολίων κατά της COVID-19 στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 100 εθελοντές, στους οποίους αρχικά θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και εν συνεχεία, μετά από 29 ημέρες, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας - «Μούδιασα, όλοι στην κατασκήνωση προσευχόμασταν»
Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι 30 από τους αγνοούμενους είναι ανήλικα κορίτσια της κατασκήνωσης που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Guadalupe
Ένα κορίτσι μιλάει στο τηλέφωνο σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οικογένειες με τους κατασκηνωτές ύστερα από τις φονικές πλημμύρες στο Κερβίλ
10
Νετανιάχου: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Χαμάς ενόψει των συνομιλιών για τη Γάζα – «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάκτηση των ομήρων μας»
Η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου