Κόσμος

Ρωσία: Μην υποτιμάτε την ένταση που προκάλεσε η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Από τη διαμάχη ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δεν θα μπορούσε να λείψει η… Ρωσία. Μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ που πήρε θέση, ήρθε και το Κρεμλίνο να πει την άποψή του.

Η απόφαση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, να επισκεφτεί την Ταϊβάν, προκάλεσε (για άλλη μια φορά) ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου. Η Κίνα απείλησε και άρχισε… γυμνάσια και η Ρωσία προειδοποιεί ότι η ένταση, δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά σε έναν (νέο) πόλεμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει τη χρήση αυτής της λέξης (σ.σ. και αυτόν στην Ουκρανία η Ρωσία τον έχει βαφτίσει “ειδική επιχείρηση”), αλλά επανέλαβε πως η επίσκεψη ήταν μια «πρόκληση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχουν προγραμματισθεί πρόσθετες επαφές ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να διαφυλαχθούν η ειρήνη και το status quo στα Στενά της Ταϊβάν».

«Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να διατηρηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από εσφαλμένους υπολογισμούς».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ έχει «μια ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Ενιαίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας ενώ επιδιώκει παράλληλα «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 4
Έκτακτη σύσκεψη Τραμπ με την Ομάδα Εθνικής Ασφαλείας – Το αίτημα του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ για αμυντική στήριξη
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να εμπλακεί τις επόμενες ημέρες στον πόλεμο κατά του Ιράν
Τραμπ - Νετανιάχου 27
Ισραήλ: «Θα τελειώσουμε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια με δύο εβδομάδες» λένε οι IDF
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ή περίπου 200, έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής εν μέσω της επιχείρησης
Ένα αναχαιτιστικό σκάφος πετάει στον ουρανό καθώς πύραυλοι από το Ιράν εκτοξεύονται προς το Ισραήλ, όπως φαίνεται από το Τελ Αβίβ 4
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ομάδας που ασχολείται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, απολύθηκαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ