Ρωσία: Να αποκατασταθούν τα «παιδιά των Γκουλάγκ» ζητούν 100 προσωπικότητες

Στη Ρωσία περισσότεροι από 100 παράγοντες των Γραμμάτων και Τεχνών με επιστολή τους προς την ηγεσία της χώρας ζητούν να διασφαλισθεί κατοικία στα «παιδιά των Γκουλάγκ».

Αποδέκτες της ανοιχτής επιστολής είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας. Αίτημα των 100 προσωπικοτήτων είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των θυμάτων των σταλινικών διώξεων, με το να τους δοθεί κατοικία στον τόπο όπου διέμεναν οι οικογένειές τους πριν σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης («Γκουλάγκ»).

Την δήλωση αυτή έκανε ο νομικός Γκριγκόρι Βάϊπαν στην εφημερίδα Novaya Gazeta, ο οποίος κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τις προσφυγές τριών γυναικών που υπήρξαν θύματα των διώξεων.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ομάδα βουλευτών κατέθεσε στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) τροπολογίες σε σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας την βουλή να εγκρίνει τις τροπολογίες κατά την δεύτερη ανάγνωση, ώστε «τα παιδιά των Γκουλάγκ» να αποκτήσουν κατοικία την οποία νομίμως δικαιούνται.

Ρωσία: Θύματα του Σταλινισμού

Η επιστολή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Kommersant» και αναφέρει: «Σήμερα στην Ρωσία 1500 «παιδιά των Γκουλάγκ», που είναι ήδη ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να ζουν στην εξορία. Και μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιστρέψουν». Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να τροποποιηθεί άμεσα ο νόμος και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των θυμάτων των διώξεων, αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία επισημαίνεται ότι εδώ και ένα χρόνο η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εφαρμοσθεί και κινδυνεύει να μην εφαρμοσθεί.

Οι συντάκτες της επιστολής επισημαίνουν ότι στα θύματα των διώξεων αυτή την στιγμή μπορεί να δοθεί κατοικία από το κράτος στην καλύτερη περίπτωση αν περιμένουν την σειρά τους έπειτα από 25 – 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην ζουν πλέον όταν θα έρθει η σειρά τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Η Amazon σταματάει να πουλάει αλκοόλ στη Βόρεια Ιρλανδία λόγω Brexit

Η Amazon σταματάει να πουλάει αλκοόλ στη Βόρεια Ιρλανδία λόγω Brexit

Κακά μαντάτα για όσους μένουν στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Amazon σταμάτησε τις πωλήσεις κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών και ετοιμάζεται να βγάλει «εκτός λίστας» περισσότερα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Περισσότεροι από 18.000 νεκροί σε 24 ώρες παγκοσμίως

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 18.000 νεκροί σε 24 ώρες παγκοσμίως

Περισσότεροι από 18.000 θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού καταγράφηκαν σε διάστημα 24 ωρών παγκοσμίως, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ... Διαβάστε περισσότερα
Γαλλία: Ολοταχώς για νέα αυστηρή καραντίνα – Τρομάζει ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

Γαλλία: Ολοταχώς για νέα αυστηρή καραντίνα – Τρομάζει ο μεταλλαγμένος κορονοϊός

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα, μεταξύ άλλων εκείνο μιας νέας αυστηρής καραντίνας, καθώς η ... Διαβάστε περισσότερα
Πορτογαλία: «Στερεύει» το ιατρικό οξυγόνο στα νοσοκομεία

Πορτογαλία: «Στερεύει» το ιατρικό οξυγόνο στα νοσοκομεία

Τεράστιο πρόβλημα με το ιατρικό οξυγόνο αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία . Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με κορονοϊό και κινδυνεύουν να ... Διαβάστε περισσότερα