Κόσμος

Ρωσία: «Θα εξετάσουμε την επανένταξη στη συμφωνία για τα σιτηρά αν δούμε απτά αποτελέσματα»

Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της και να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιστροφής της στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αν δει όπως ξεκαθάρισε η Μόσχα «απτά αποτελέσματα».

Η Ρωσία ανέστειλε σήμερα (17.7.2023) τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας αμέσως μετά την επίθεση με drones στη γέφυρα της Κριμαίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για παράταση της συμφωνίας, τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Μόνο με απτά αποτελέσματα και όχι με υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει την αποκατάσταση της συμφωνίας», ανέφερε η Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας για τα σιτηρά σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους και επισήμανε ότι η Ρωσία θα αλλάξει στάση, μόνο αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Οι συμφωνίες για τη Μαύρη Θάλασσα έπαψαν να ισχύουν σήμερα. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προθεσμία λήγει στις 17 Ιουλίου. Δυστυχώς, στο μέρος που αφορά τη Ρωσία, αυτές οι συμφωνίες για τη Μαύρη Θάλασσα δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου, η ισχύς τους έχει τερματιστεί», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε επίσης ότι μόλις εκπληρωθεί το μέρος των συμφωνιών που αφορά τη Ρωσία, η Μόσχα θα επιστρέψει αμέσως «στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η Ρωσία είχε εκφράσει επίσημα στην Τουρκία, στην Ουκρανία και στον ΟΗΕ την αντίθεσή της στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
10