Κόσμος

Ρωσία: Θα θέσει στον ΟΗΕ τις εκρήξεις στην Σεβαστούπολη και τους αγωγούς του Nord Stream με «εμπλοκή της Βρετανίας»

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και το θέμα των εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν ζημίες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο.

«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι απώθησε μια «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, την οποία απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία.

Οι φιλορωσικές αρχές της χερσονήσου ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι τα πλοία του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης απώθησαν την επίθεση και ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν.

«Καμία εγκατάσταση στην πόλη (σ.σ. τη Σεβαστούπολη) δεν επλήγη. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» δήλωσε ο φιλορώσος κυβερνήτης της πόλης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.

Αργότερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» στο ναρκαλιευτικό Ivan Goloubets και σε ένα προστατευτικό φράγμα του κόλπου.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ο Ραζβοζάγεφ έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τηλεχειριζόμενων οχημάτων επιφανείας στα νερά του κόλπου της Σεβαστούπολης» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην επίθεση ενεπλάκησαν «εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά θαλάσσια». Στοχοθετήθηκαν δε – πάντα κατά την Ρωσία – πλοία που συμμετείχαν στην ασφάλεια των νηοπομπών με τις οποίες εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά, με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Οι επιθέσεις στην Κριμαία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, όσο οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στο νότιο μέτωπο, προς την πόλη της Χερσώνας, την οποία οι Ρώσοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε φρούριο, εν αναμονή της αναπόφευκτης επίθεσης. 

Τον Αύγουστο σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο γενικό επιτελείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – στη μία τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης σε ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση, επιθέσεις για τις οποίες η Ουκρανία ανέλαβε τελικά την ευθύνη, πολλές εβδομάδες αργότερα.

Στις αρχές Οκτωβρίου η γέφυρα του Κερτς, μια υποδομή-κλειδί για την Κριμαία, αφού τη συνδέει με τη Ρωσία, υπέστη σημαντικές ζημιές όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο φορτηγό.

Για «επική παραπληροφόρηση» κάνει λόγο η Βρετανία

Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία, ένα κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ, για δολιοφθορά σε ρωσικές υποδομές, υποστηρίζοντας ότι το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό «συμμετείχε στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2».

Η Βρετανία από την πλευρά της απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα» και ότι στόχος της Ρωσίας είναι «αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία

«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε ανάρτηση στο Twitter.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες