Κόσμος

Ρωσικό μαχητικό μπήκε στον ισραηλινό εναέριο χώρο (αλλά δεν το έριξαν)

Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16, ένα περιστατικό με δυο νεκρούς που έφερε Ρωσία και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Ένα ρωσικό μαχητικό μπήκε ξανά σε εναέριο χώρο, του Ισραήλ. Αλλά αυτή τη φορά, δεν το κατέρριψε κανείς...

Την αποκάλυψη πως ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος προερχόμενο από τη Συρία μπήκε πρόσφατα “κατά λάθος” στον ισραηλινό εναέριο χώρο πριν γυρίσει πίσω, έκανε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν. “Ρωσικό αεροσκάφος από τη Συρία μπήκε στον εναέριο χώρο μας σε βάθος ενός μιλίου (1,6 χλμ.), αλλά όλα ρυθμίστηκαν αμέσως και το ρωσικό αεροπλάνο επέστρεψε προς τη Συρία”, δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

“Πρόκειται προφανώς για λάθος του πιλότου που πετούσε κοντά στο Γκολάν”, είπε ο Γιααλόν. Το Ισραήλ προσάρτησε μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν (βορειοανατολικά) το 1981, μετά την κατάληψή του στον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν επίσημα σε κατάσταση πολέμου.

Υπάρχει μια “γραμμή επικοινωνίας και συντονισμού για την αποφυγή παρεξηγήσεων στη Συρία μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη δεν έχουν πρόθεση να μας επιτεθούν, γι’ αυτό δεν πρέπει η αντίδρασή μας να είναι αυτόματη και να τα καταρρίπτουμε μόλις γίνει ένα λάθος”, πρόσθεσε.

Ο Γιααλόν υπενθύμισε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα, το Σεπτέμβριο, να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό συντονισμού στρατιωτικής δράσης των χωρών τους προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 12 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από το 2013, κυρίως για να πλήξει μεταφορές όπλων που προορίζονταν για τη σιϊτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι επιδρομές αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την ισραηλινή πλευρά.

Τον Σεπτέμβριο 2014 το Ισραήλ κατέρριψε συριακό πολεμικό αεροπλάνο ρωσικής κατασκευής, ένα Sukhoi 24, που είχε παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο στα υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σουηδία: Διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του αεροδρομίου του Γκέτεμποργκ μετά τον εντοπισμό drone
Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις του την Πέμπτη, μετά την εμφάνιση ενός ή περισσότερων drone στον εναέριο χώρο – Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
drone
Γαλλία: Ο Δήμος του Παρισιού κλήρωνει τάφους δίπλα στον Τζιμ Μόρισον, τον Όσκαρ Ουάιλντ και άλλες ιστορικές προσωπικότητες
Οι Παριζιάνοι που θα κληρωθούν θα πρέπει να αποκαταστήσουν ταφικά μνημεία «στην αρχική τους μορφή», με αντάλλαγμα μια παραχώρηση σε τρία από τα πιο γνωστά κοιμητήρια της γαλλικής πρωτεύουσας
Το νεκροταφείο Pere-Lachaise στο Παρίσι
Σομαλία: Το πλήρωμα του ελληνικού τάνκερ είναι «καλά στην υγεία του» μετά την επίθεση πειρατών
Το δεξαμενόπλοιο Hellas Aphrodite, με σημαία Μάλτας και ελληνικών συμφερόντων, δέχθηκε επίθεση από πειρατές σε απόσταση 550 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Σομαλίας, ενώ μετέφερε βενζίνη προς τη Νότια Αφρική
Φορτηγό πλοίο